Слънце, плаж, море и шоколадов тен. Това са само част от радостите, които ни подарява лятото. Времето прекарано под слънчевите лъчи е приятно и зареждащо, но може да крие рискове (и то дългосрочни) за кожата ни. Подбрахме за Вас топ съвети как да се предпазим от вредното влияние на слънцето, за да се радваме на здрава и красива кожа и след лятото.

  1. Слънцезащита, слънцезащита и пак слънцезащита

Тя е от изключително значение не само през лятото. Вредното влияние на UV лъчите може да има пагубни последствия върху кожата, сред които преждевременно стареене, пигментни петна, фини линии и бръчки.

Затова бъдете особено стриктни в избора на слънцезащитен крем със SPF 30 или SPF 50 и не се ограничавайте само с лицето. Подновявайте слоя на всеки 2 часа, особено ако сте на открито или сте плували. Добрата слънцезащита е от огромно значение за здравето на кожата. Не я подценявайте!

  1. Избягвайте носенето на тежък грим

В топлите дни няколкото пласта грим не са добра идея, защото буквално не позволяват на кожата да диша. Влагата и топлината могат да имат наистина негативен ефект върху кожата, затова е препоръчително да избягвате фон дьо тена в горещините. Вместо това заложете на по-леки продукти като например тонирани кремове или емулсии с по-леки текстури, които да осигурят максимален комфорт за кожата.

  1. Носете леки и прохладни дрехи

Материи като памук и лен са най-добрият избор за лятото, защото позволяват на кожата да диша. Носете леки и ефирни дрехи за предпочитане в светли цветове и се старайте да избягвате такива от синтетични материи. Те могат да ви предизвикат нежелани реакции като прекомерно потене, дразнене на кожата и дори инфекции.

  1. Приемайте много течности на кратки интервали

Добрата хидратация отвътре е ключова за доброто състояние на кожата, а и на целия организъм изобщо. Пийте поне 2 литра вода на ден и избягвайте напитки с добавена захар. Опитайте също кокосова вода, прясно изцедени сокове или сезонни плодове, за да поддържате оптимални нива на хидратация в организма. Балансът отвътре означава здрава и хидратирана кожа отвън.

 

Създайте си навици за оптимална хигиена и грижа

Всички знаем колко важна е т.нар. рутина в грижата за която, която следва да включва почистване, тонизиране и подхранване с правилните продукти спрямо типа и състоянието на кожата. Определянето на индивидуалните нужди на кожата може да е трудно, ако не се вземат предвид всички фактори, свързани със състоянието ѝ.

А те далеч не само външни или само видими. Наличието на раздранения, обриви и други може да е само сигнал за по-сериозен здравословен проблем на вътрешно ниво, които се отразява върху кожата. Борбата със щетите, които слънцето нанася върху кожата зависи до голяма степен и от споменатите вътрешни фактори.

5. Как да предпазим кожата си?

С помощта на съвременната генетика можем бързо и лесно да получим индивидуален дерматогенетичен портрет чрез анализ на ДНК и така да разберем кои са силните и слабите страни на кожата ни. За това може да помогне генетичният тест LifeSkin. Той определя индивидуалните характеристики на кожата като еластичност, защита, пигнемнация и много други.

Тестът LifeSkin анализира 25 състояния, групирани в 5 категории, включващи над 70 генетични вариации и повече от 35 гена. Той дава информация не само за настоящото състояние на кожата, но и за това какво може да се очаква в бъдеще (склонност към преждевременно стареене, предразпоположеност към стрии, целулит, болестни състояния като псориазис, акне и др.) Разберете всичко за LifeSkin и заявете своя тест ТУК.