По колко вода трябва да пием всеки ден и какви са полезните й качества?

Водата е жизненоважна за нашето здраве. Тялото ни е изградено от 65-70 % вода и ежедневно се нуждае от достатъчно количество, за да функционира правилно. Независимо от сезона, хидратацията на организма е нещо, което не трябва да пренебрегваме спрямо себе си.

По колко вода е необходимо да приемаме на ден? Какви са ползите от нея? В следващите редове ще отговорим на тези въпроси.

Полезни начини, по които водата работи в нашето тяло:

  1. Водата спомага за регулиране на нормалната температура на тялото. При повишена температура, причинена от болестно състояние например, най-естествената му реакция е да започне да се поти с цел охлаждане;
  2. Осигурява транспорта на хранителни вещества и кислород до клетките;
  3. Овлажнява тъканите в очите, носа и устата;
  4. Предпазва органите и тъканите на тялото;
  5. Подобрява функцията на бъбреците, пикочните пътища и сърцето;
  6. Спомага за смазването на ставите;
  7. Спомага за разтварянето на минерали и хранителни вещества, като по този начин ги прави достъпни за усвояване от организма;
  8. Помага на тялото ни да се освободи от натрупаните токсини;

 

Всеки ден губим вода чрез дишането си, изпотяването и урината, затова е важно да приемаме вода през целия ден. За да функционира тялото ни по най-добрия начин за нас, е добре да усвояваме храни и напитки, които също съдържат вода.

Колко вода да пием на ден?

Този въпрос може да има много отговори, но истината е, че нашият организъм сам ни подсказва от какво количество вода се нуждае. Обикновено сме свикнали с препоръката, че трябва да приемаме поне 2 литра вода на ден. Дали това правило обаче е в сила за всички нас?

Важно е да не забравяме, че приемът на вода зависи от много фактори като тегло, възраст пол, начин на хранене и ниво на физическа активност. Ако сте активен спортист например, тялото Ви ще се нуждае от много по-голямо количество вода в сравнение с човек с нормална физическа активност.

От друга страна прекаленото количество вода, би натоварило бъбреците и може да доведе до интоксикация на организма. Въпреки че това се среща в много редки случаи, е добре да следим цялостния си прием на течности.

Ето и някои съвети, които да Ви помогнат да останете хидратирани през целия ден:

  1. Набавяйте си течности чрез храната – плодовете и зеленчуците съдържат 80 до 90 % вода;
  2. Избягвайте продукти като кафе, чай и алкохол, тъй като те имат диуретичен ефект;
  3. Носете бутилка вода с Вас навсякъде, където ходите, за да се сещате по-често да пиете;
  4. Започнете деня си с чаша вода;
  5. Избягвайте консумацията на газирани напитки, които са с високо съдържание на захари. Залагайте на тези, които от 100 % концентрат от плодове;
  6. Избягвайте пиенето на вода по време на хранене. Това води до разреждане на стомашните сокове, което се отразява зле на храносмилането;

 

Тестовете от линията LifeGenomix предлагат решения за изграждането на оптимален режим за храненефитнес и грижа за кожата на базата на Вашата уникална ДНК. Открийте цялата гама LifeGenomix и изберете най-подхoдящия за себе си тест ТУК.