Целиакията или още наречена глутенова ентеропатия или непоносимост, e хронично автоимунно заболяване, което се характеризира с увреждане на вилите на тънкото черво. Това води до неспособността на тялото да абсорбира хранителните вещества от храната, която приемаме, както и до други здравословни усложнения.

Предполага се, че целиакията засяга около 1 % от населението в световен мащаб, като честотата й значително се увеличава през последните години, благодарение на по-добрите диагностични методи. При жените заболяването се среща два пъти по-често в сравнение с мъжете.

Какви са причините за развитие на целиакия?

Приемът на глутен е основният фактор, необходим за отключване на заболяването. Присъствието му в стомашно-чревния тракт при хора, нетолерантни към глутен, обикновено предизвиква имунна реакция. Това от своя страна, води до развитието на възпаления, стомашни разстройства, трудно храносмилане и др.

Глутенът е протеин, който се намира естествено в пшеницата, ечемика и ръжта. Понякога овесът, който бива отглеждан или обработван в близост до тези зърнени култури, също се заразява с глутен. Този протеин се среща често в храни като хляб, тестени изделия и сладкиши. Много от продуктите, заливащи пазара, съдържат в една или друга степен глутен. Затова за хората, страдащи от глутенова непоносимост, е препоръчително да бъдат внимателни и да четат съставките на всеки един хранителен продукт.

Целиакията е сериозно заболяване, което може да създаде дълготрайни храносмилателни проблеми и да попречи на тялото да получава хранителните вещества, от които се нуждае. В някои случаи е възможно да  бъдат засегнати и други части на тялото освен тънкото черво.

Какви са симптомите на целиакия?

Симптомите при всеки един пациент могат бъдат различни. Сред най-често срещаните се нареждат честа умора, отпадналост, хронична диария или констипация, депресия, тревожност, а в по-тежките случаи  анемия, мускулна атрофия, късен пубертет и др.

Кои хора са по-предразположени към развитието на целиакия?

Целиакията може да се появи само при хора, които носят определени гени. По-вероятно е да развиете целиакия, ако някой в ​​семейството Ви има това заболяване. Проучване показва, че целиакията е пряко свързана с определени мутации, които засягат група от гени, наречени  HLA-DQ. Те са отговорни за развитието на имунната система и могат да се предават през поколенията.

Въпреки това, съществуват и други рискови фактори, даващи предпоставка за развитието на целиакия. Такива могат да бъдат стомашно-чревни инфекции, употребата на лекарства, както и наличието на други здравословни състояния, а именно:

  • Диабет тип 1;
  • Неврологични състояния (епилепсия);
  • Автоимунно заболяване на щитовидната жлеза
  • Болест на Адисон
  • Синдром на Даун
  • Синдром на Търнър

Какво лечение е подходящо при наличие на целиакия?

Единственото решение за хората, страдащи от тази болест, е преминаването на доживотна безглутенова диета. Това означава изключването на всички храни, съдържащи глутен – пшеница, ечемик, ръж, както и всички продукти, в състава, на които присъстват части или екстракти от тези зърнени култури.

Някои от храните, които са подходящи и безопасни за консумация включват:

  • Млечни продукти като сирене, масло и мляко;
  • Плодове и зеленчуци;
  • Риба;
  • Бобови култури;
  • Яйца;
  • Месо;

Ако страдате от целиакия, не забравяйте да обръщате внимание на етикетите на  продуктите, тъй като голяма част от тях съдържат части от трите основни глутенови храни. Консумацията дори на малко количество глутен при някои хора, може да предизвика сериозни проблеми и смущения.

Ако имате съмнения, че имате глутенова чувствителност, можете да разберете бързо и лесно с теста LifeNutrition. С него също така ще разберете как ДНК-то влияе на начина, по който усвоявате хранителните веществa, и ще получите персонализирани препоръки, полезни рецепти и примерни менюта.

LifeNutrition включва анализ на 42 състояния, групирани в 6 категории, и на повече от 80 генетични вариации в над 60 гена в човешкия геном. Разберете всичко за LifeNutrition ТУК.