В рубриката „Запознай се с гените си“ днес ви представяме MC4R – един от гените, който играе ключова роля в регулацията на усещанията за глад и ситост. MC4R е един ключовите генетични фактори, свързани със затлъстяването.

Каква е функцията на MC4R?

Този ген кодира протеин, наречен меланокортин-4 рецептор в хипоталамуса. Именно това е онази част от мозъка, която отговаря за регулирането на енергията (колко приемаме и колко изразходваме). От това зависи и апетитът ни и чувството за ситост. Постоянното чувство на глад и липса на засищане след хранене е една от ключовите предпоставки за натрупването на тегло и затлъстяването.

Доказано е, че при един от вариантите на гена MC4R и по-конкретни алел C се наблюдава занижено ниво на съответния протеин в хипоталамуса. Това означава, че хората, които да носители на този генетичен вариант имат по-голям апетит и притъпено чувство за ситост. А това само по себе си е предпоставка да се хранят по-обилно и да консумират по-големи количества и по-калорична храна.

Затова носителите на алел C на MC4R е препоръчително да спазват балансиран хранителен режим, богат на протеини и съобразен с техните индивидуални нужди.

Как да разберем дали имаме генетична предразположеност към затлъстяване?

Усещането за ситост е една от основните предпоставки за приема на прекомерни количества храна. Генетичният тест LifeNutrition изследва MC4R и чувството за ситост като част от анализ на 42 състояния, групирани в 6 категории, включващи над 80 генетични вариации и над 60 гена.

Резултатите от теста са ключови за определяне на индивидуалните реакции на организма към даден режим на хранене и дават поглед върху това как ДНК ни влияе на начина, по който усвояваме хранителните вещества.

LifeNutrition идва с включени препоръки на базата на резултатите на потребителя, полезни рецепти и примерни менюта. Разберете повече за LifeNutrition и заявете своето изследване ТУК.