Вкусът – най-важната причина да обичаме или точно обратното да ненавиждаме една или друга храна. Известно е, че усещането за вкус варира при различните хора. Нещо повече – индивидуалното усещане за вкус до голяма степен определя хранителните ни навици, а от там рефлектира и върху нашето здраве посредством това, с което избираме да се храним.

За всичко това си има обяснение и част от него е свързана с гените. Усещането за горчив вкус е типичен пример в това отношение, тъй като то е свързано с ген, наречен TAS2R38, за който ще говорим в следващите редове.

Каква е функцията на гена TAS2R38?

Усещането за горчиво се предопределя преди всичко от способността на езика да разпознава вещества, наречени фенилтиокарбамид (PTC) и пропилтиоурацил (PROP). Именно различните варианти на TAS2R38 са ключови за това как конкретния индивид усеща горчивия вкус. Именно тази чувствителност може да оказва влияние на хранителни (и не само) навици. Такива са например желанието да се консумират мазни и висококалорични храни, тютюнопушенето и др.

Проучвания показват, че при хора, които са по-чувствителни към горчивото може да се наблюдава повишен прием на захар. Затова и една от вариациите на TAS2R38 се свързва пряко със завишен индекс на телесната маса, както и с вероятност за по-висок риск от развитие на рак на дебелото черво.

Притъпеното усещане за горчивия вкус също не бива да се подценява. Хората, които не усещат горчиво са изложени на по-висок риск да развият вредния навик на тютюнопушенето.

Kaк гените влияят на усещането ни за вкус и храненето?

Да познаваме реакциите на тялото си и факторите, от които се влияят особено при храненето е важно, за да можем да спазваме подходящ хранителен режим и да си спестим потенциални проблеми. Усещането за горчиво (зависимо дали по-силно или по-слабо) е само един от примерите в това отношение.

От гените зависят още усещането за т.нар. „умами“, метаболитната скорост, загубата на излишни килограми като резултат от упражнения и др. Всички те са част от генетичния тест LifeNutrition ДНК тест за определяне на индивидуалните реакции на организма към различни режими на хранене. LifeNutrition дава информация за начина, по който ДНК влияе на усвояването на хранителните вещества от организма. Разберете повече за теста LifeNutrition и заявете своя ТУК.