В чест на месеца на женската история ще споделим с Вас историите на няколко жени учени, които са допринесли в областта на генетиката, всяка от които оставя своя отпечатък въпреки големите обществени и институционални пречки.

В днешно време повечето хора са чували за Розалинд Франклин , рентгеновият кристалограф, който заедно с Уотсън и Крик е допринесъл за откриването на структурата с двойна спирала на ДНК. Но години наред нейният принос не беше признат. Необходими бяха съгласувани усилия, за да се привлече вниманието към нейния важен принос, правейки я класически пример за неоценената жена в науката.

Реалността е, че жените допринасят за научните изследвания в продължение на стотици години, но институционализираният сексизъм дълго време им пречи да получат заслуженото признание. Областта на генетичните изследвания не е изключение. Затова нека използваме случая и почетем някои от жените, които направиха важни открития и изградиха основата на съвременните генетични изследвания.

Нети Стивънс (1861-1912)
Нети e американски генетик, на когото се приписва откриването на половите хромозоми. Изучавайки брашнения червей, Нети открива, че мъжете създават репродуктивни клетки както с X, така и с Y хромозоми, докато жените правят само тези с X. Въпреки че тя за съжаление умира от рак на гърдата през 1912 г., Нети е допринесла повече за своята област, отколкото много други учени, които имат доста по-дълги кариери .

Барбара Макклинток (1902-1992)
Барбара е американски учен и цитогенетик. Изучавайки царевицата, Барбара идентифицира и характеризира транспозируемите елементи, известни също като „скачащи“ гени. Това прави революция в областта, тъй като разкрива, че геномът на организма не е статичен. Впоследствие Барбара получава Нобелова награда за физиология и медицина през 1983 г. за работата си.

Джанаки Амал (1897-1984)
Джанаки е индийски ботаник, който работи върху отглеждането на растения и цитогенетиката. Нейната работа върху броя на хромозомите и плоидността хвърля светлина върху еволюцията на видовете и сортовете. Освен това тя е била и първата жена, която е получила докторска степен по ботаника в Съединените щати.

Шарлот Ауербах (1899-1994)
Шарлот е немски еврейски генетик, най-известен с основаването на изследването на мутагенезата. Нейната работа върху Drosophila показа, че ипритът може да предизвика мутации. Освен това Шарлот пише 91 научни статии и получава медала на Дарвин през 1976 г.

Мари Мейнард Дейли (1921-2003)
Мари е американски биохимик. Тя прави няколко приноса към важни изследователски области, най-вече в химията на хистоните и синтеза на протеини. Мари е първата чернокожа американка, която спечели докторска степен по химия в Съединените щати.

Това са само някои от невероятните жени, които са помогнали за напредъка в областта на генетиката. Важно е да продължим да признаваме тези постижения, за да вдъхновим следващото поколение жени учени. Важно е младите жени да видят отражение на себе си в научната общност.

Познавате ли други жени в сферата на научния напредък?

Възползвайте се от прогреса в науката и поемете здравето в свой контрол с тестовете от серията на LifeGenomix.
Разберете повече за иновативните генетични тестове ТУК и бъдете част от прогреса към по-добро бъдеще!