„Не мога без да си похапна нещо сладичко“. Обзалагаме се, че сте чували това многократно или сами сте го изричали. За повечето от нас захарните изделия остават голямото предизвикателство пред спазването на балансиран и здравословен хранителен режим. И макар за никого да не е тайна, че захарта е вредна, употребата на захар в големи количества е ежедневие. Защо това е така?

 

Как захарта влияе на организма?

През годините ефектът на захарта върху човешкия организъм е бил обект на множество проучвания. Всички те се обединяват около извода, че захарта е изключително вредна. Консумацията на захар повишава нивото на триглицеридите, инсулина и телесното тегло. Тя влияе също на стресовите хормони, като намалява стойностите на т. нар. добър холестерол – HDL. Редовната консумация на захар повишава риска от инсулт, развитие на захарен диабет, затлъстяване, метаболитен синдром, сърдечно-съдови заболявания и др.

Наред с това е доказано, че захарта има пристрастяващ ефект поради специфичното влияние, което оказва върху някои химични процеси, протичащи в мозъка. Установено е, че захарта влияе на онази част от мозъка, свързана с желанията, наградите и пристрастяващото поведение. Механизмът по отношение на захарта е идентичен с този при зависимости като алкохолизъм и наркомании.

 

Как да ограничим негативното влияние на захарта?

За щастие отказът от захарта, не крие риск от абстиненция подобно на останалите зависимости. И макар в първите дни след спирането на приема ѝ изпитваме глад за сладко, то негативните промени са напълно обратими. Много бързо след спирането на захарта ще забележите видими метаболитни и неврологични подобрения. Продължителният ѝ прием обаче може да е лишил организма ви от важни микронутриенти като например калций, магнезий, мед и др.

Освен спирането или поне драстичното намаляване на количествата консумирана захар е добре да имате цялостна оценка на хранителните нужди на Вашия организъм, за да можете да спазвате оптимален режим без риск да залитнете отново към бързите за консумация захарни изделия.

Най-подходящо за целта е провеждането на ДНК базиран тест, който да даде тази информация. Такъв е LifeNutrition – генетичен тест за определяне на индивидуалните реакции на организма към даден режим на хранене, даващ поглед върху това как ДНК-то ни влияе на начина, по който усвояваме хранителните вещества. LifeNutrition дава информация и за нивата на HDL холестерол, триглицериди, кръвна захар, наличието на нутриенти като мед, калции, желязо и др. Разберете всичко за LifeNutrition ТУК.