Ново проучване подкрепя идеята, че консумацията на по-качествени храни, има положителен ефект върху организма ни, дори това да не води до загуба на тегло. Така например скандинавската диета понижава нивата на кръвната захар и холестерола. 

„Това е изненадващо, защото повечето хора вярват, че положителните ефекти върху кръвната захар и холестерола се дължат само на свалянето на излишните килограми“ – споделя Ларс Уве Драгстед, нутриционист от Копенхагенския университет. „Ние обаче установихме, че това не е така и съществуват други механизми, които са от значение“ – допълва още той.

Въпреки че средиземноморската диета, която е добре позната и проучена, се препоръчва за по-добро здраве, тя не винаги е подходяща за хора от други части на света поради географски фактори. Затова концепцията за здравословни регионални диети като скандинавската, е развита, като се използват еквивалентни храни, които са лесно достъпни и традиционни за този регион. Скандинавската диета има много сходства със средиземноморската, като при нея присъстват основно храни с растителен произход, умерени количества яйца и риба, както и малко количество млечни продукти. И при двете диети се ограничава приема на преработени храни, сладко и месо, но разликата при скандинавската диета е, че тя препоръчва рапичното олио пред зехтин, защото то е богато на омега-3-мастни киселини, подобни на тези, които могат да бъдат намерени в рибата. Тя също включва консумацията на горски плодове, зеле, картофи, моркови, боб, пълнозърнести храни, както и риба.

Проучвания показват, че спазвайки тази диета, можем да намалим риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и като цяло смъртността.

Учени от Швеция, Дания, Финландия и Исландия анализират проби от кръв и урина на 200 доброволци над 50-годишна възраст, които са с наднормено тегло. Изследването продължава за период от четири седмици, в които всеки един от тях се храни по обичайния си хранителен режим. След този период доброволците се разделят на две групи и се изследват отново в рамките на шест месеца. Едната група консумира продукти според скандинавската диета, а контролната група продължава да се храни по обичайния си режим.. И двете диети са калкулирани така, че теглото на участниците да се запази същото.

„Групата, която беше на скандинавската диета за шест месеца, значително подобри здравословното си състояние, като при участниците се забелязаха по-ниски нива на холестерол, наситени, ненаситени мазнини в кръвта и по-добра регулация на глюкозата в сравнение с контролната група.“ – обяснява Драгстед. Екипът от учени открива разлики и в мастноразтворимите вещества при пациентите, постигнали най-положителни резултати от промяната в хранителния си режим. „Съставът на мазнини в скандинавската диета, а именно омега-3-мастни киселини и омега-6-мастни киселини, до голяма степен обяснява положителните ефекти от диетата върху нашето здраве, както и запазването на постоянно тегло.“ – казва Драгстед. Тези мазнини се съдържат в рибата, лененото семе, слънчогледа и рапичното олио, но начинът, по който те повлияват нивата на кръвната захар и холестерола, все още не е ясен. „Можем да потвърдим, че отсъствието на преработени храни и по-малкото количество наситени мазнини от животински произход оказват голямо положително въздействие върху нашия организъм“ – допълва още Драгстед.

През последните години процентът на хората, страдащи от затлъстяване, все повече нараства. При тях се наблюдава повишен риск от развитието на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, както и други заболявания. Затова учените подчертават, че намаляването на теглото е от изключително значение, но това не е единственият фактор, за който допринася скандинавската диета. Проучване от 2018г. посочва, че фокусирането върху качеството на храната пред нейното количество, може да донесе много повече ползи за нашия организъм и същевременно това да бъде по-ефективен и устойчив метод за отслабване.

Как да открием най-подходящият за себе си хранителен режим?

Истината е, че само и единствено балансираното хранене, съобразено с индивидуалните нужди на нашия организъм може да ни осигури пълноценна и здравословна диета. Не е тайна, че няма универсална такава и реакциите на организма на всеки от нас са ключови при избора на режим. А тези реакции до голяма степен зависят от нашите гени. LifeNutrition генетичен тест за определяне на индивидуалните реакции на организма към даден режим на хранене. Тестът дава информация за това как нашата ДНК влияе на начина, по който усвояваме хранителните вещества. Тестът изследва 42 състояния, групирани в 6 категории, включващи над 80 генетични вариации и над 60 гена. Към доклада са включени препоръки на базата на резултатите на потребителя, полезни рецепти и примерни менюта ТУК.