Лято е! Това е любимият на повечето от нас сезон, изпълнен с много емоции и приятно настроение. Всички искаме да се чувстваме и изглеждаме добре, но за това е нужно да положим специални грижи за нашата кожа през горещите летни дни.

Кожата е най-големият човешки орган и като такъв изпълнява много важни функции. Тя е първата защитна бариера, която предпазва тялото от микроорганизми, от вредното ултравиолетово лъчение, от загуба на вода,  и др.

Какво се случва с кожата ни през лятото?

Кожата става по-мазна и дехидратирана

Високите температури причиняват по-голяма загуба на вода и стимулират секрецията на мастните и потните жлези. Вследствие на това се повишава отделянето на себум и пот. Прекомерното омазняване на кожата ни кара да я почистваме и измиваме по-често, което задълбочава проблема и води до допълнително дехидратиране и компенсаторно увеличаване на мастната секреция. Това от своя страна благоприятства за развитието на различни бактерии, предизвикващи възпалителни процеси в кожата.

Удебеляване на роговия слой и увеличаване на количеството меланин под въздействието на UV-радиацията

По този начин кожата се опитва да засили бариерната си функция. Понякога обаче задебеляването на епидермиса и пигментациите са неравномерни, при което кожата става груба с хипо- и хиперпигментации.

Фотостареене на кожата

Този процес описва промените на кожата, предизвикани от увреждащото влияние на ултравиолетовите лъчи. Слънцето унищожава структурата на колагена и еластина. Най-честите признаци на фотостареене са загуба на еластичността, повишена сухота и грапавост, поява на фини линии и образуването на пигментни петна.

Злокачествени образувания по кожата

Рискът от развитието на рак на кожата е в пряка зависимост от броя слънчеви изгаряния през целия живот. По тази причина е особено важно да използваме слънцезащитни продукти през цялата година. За разлика от  UV-B лъчите, които са с по-ниска сила през зимата, UV-A лъчите имат еднаква интензивност през всички сезони. Именно те стимулират дегенеративните процеси в клетките, фиброзните тъкани и кръвоносните съдове.

Ето и някои важни съвети за поддържане на здрава и красива кожа през лятото

  1. Задължителна слънцезащита

Правилната UV-защита е най-важната стъпка във всяка рутина за грижа за кожата през цялата година. Слънцезащитният фактор, който използваме трябва да е с широк спектър, покриващ не само UV-A лъчите, но и UV-B лъчите. Препоръчително е нанасянето на висококачествена медицинска фотозащита с SPF фактор 30-50 половин час преди излагане на слънце, а след това на всеки два часа. Третирането на участъци като устните и ушите също е важно.

Не трябва да забравяме, че най-високият фактор на слънцезащита не ни защитава напълно. Той само намалява риска за кожата по време на престой на слънце, затова трябва да избягваме продължителното излагане на пряка слънчева светлина, особено между 10-16.00 часа.

  1. Всекидневна хидратация

Консистенцията на кремовете, които използваме през лятото трябва да е максимално лека – да попиват бързо, да не оставят блясък по кожата и да не запушват порите. Овлажнителите на водна основа са най-подходящи за нормална кожа. За мазна и акнеична кожа се използват спрейове с повече минерали. За лицето са подходящи дълбоко хидратиращи кремове, съдържащи активни вещества, които проникват в различните слоеве на кожата с висок капацитет и осигуряват свръххидратация.  Такова вещество например е нискомолекулната хиалуронова киселина.  Освен хидратиращите кремове, е добре да се нанасят хидратиращи маски веднъж или два пъти седмично.

  1. Ексфолация за по-гладка и чиста кожа

Ексфолирането е процес, който отстранява мъртвите клетки от повърхността на кожата. Благодарение на това, порите се изчистват, отварят се и кожата започва да „диша“. През лятото се използват по-леки пилинги, които да почистват деликатно и нежно кожата без да се нарушава целостта и бариерната й функция. Ексфолирането на мазна кожа може да се извършва 1-2 пъти седмично, а сухата кожа веднъж на две седмици.

  1. Пийте много вода!

Приемът 1.5-2 литра на ден е препоръчителен. Това е единственият начин за хидратация на тялото, особено през лятото, когато повечето течности се губят чрез потта.

  1. Балансирана диета

През лятото е добре да наблегнем на пресни плодове и зеленчуци, които са богати на течности, витамини, минерали и антиоксиданти. Те ревитализират и подхранват кожата.

Персонализирайте грижата за кожата си

Да използваме подходящите козметични продукти и да пием достатъчно вода са ключови фактори, но далеч не са достатъчни. Голяма част от защитните механизми на кожата са свързани и с гените на всеки човек. Генетичният тест LifeSkin е отлична основа за изграждане на персонална програма за грижа и превенция на кожата за цял живот. LifeSkin изследва Вашата ДНК, за да определи индивидуалния дермагенетичен портрет, даващ информация за еластичността, защитата и пигнемнацията на кожата. Тестът изследва 25 състояния, групирани в 5 категории, включващи над 70 генетични вариации и над 35 гена. В доклада са включени препоръки на базата на резултатите на потребителя и допълнителна полезна информация. Разберете всичко за LifeSkin ТУК.