Според учени преминаването към лятно часово време през март освен, че създава неудобство, може да и има и сериозни негативни ефекти върху нашето здраве.

В коментар за медицинско списание професор по неврология и педиатрия в Медицинския център на университета Вандербилт в Нашвил, Тенеси,  разглежда доказателствата, свързващи прехода към лятно часово време с увеличаване броя на инсултите и инфарктите, както и с нарушения в съня.

Въз основа на широк набор от изследвания той и неговите колеги вярват, че науката, установяваща тези връзки, е силна и доказателствата са добър аргумент за установяване на постоянно стандартно време .

Липсата на сън вреди на здравето

Преминаването от лятно часово време към стандартно такова, връщайки часовниците с един час назад през ноември, е сравнително благоприятно. Въпреки, че някои хора се чувстват сякаш са извън равновесие и се нуждаят от няколко седмици да се възстановят, изследванията не свързват това със сериозни въздействия върху здравето.

Преминаването с един час напред обаче се оказва по-трудно за тялото ни и тази смяна към по-късна сутрешна светлина остава постоянна в рамките на почти осем месеца. Това е особено забележимо, тъй като сутрешната светлина е ценна за подпомагане на естествения ритъм на тялото, тя ни събужда и повишава жизнеността ни. Въпреки че точните причини не са съвсем известни, това може да се дължи на ефекта на светлината върху повишаването на нивата на кортизол – хормон, който е индикатор за нивото на стрес в организма, или на ефекта на светлината върху амигдала – част от мозъка, участваща в емоциите.

За разлика от това, излагането на светлина по-късно вечерта забавя освобождаването на мелатонин от мозъка, хормонът, който подпомага съня. Това води до нарушения в съня ни, като този ефект може да продължи дори след като повечето от нас са се приспособили към загубата на един час сън.

Пубертетът също води до освобождаване на мелатонин по-късно през нощта, което означава, че тийнейджърите имат забавяне на естествения сигнал, който им помага да заспят. Подрастващите са особено податливи на проблеми със съня вследствие на удължената вечерна светлина на лятното часово време. Тази промяна в мелатонина по време на пубертета продължава до 20-те години.

Също така тийнейджърите могат да бъдат хронично лишени от сън поради училищни, спортни и социални дейности. Например, много деца започват училище около 8 сутринта или по-рано. Това означава, че по време на лятното часово време много млади хора стават и пътуват до училище, докато все още е тъмно.

Ефектът на „западния край“

Географията също може да промени влиянието на лятното часово време върху хората. Проучване показа, че хората, живеещи в западния край на дадена часова зона, получават светлина по-късно сутрин и светлина по-късно вечер. Така те спят по-малко от хората, живеещи в източния край на часовата зона.

Проучването установява, че жителите на западния край на часовата зона са с по-висок процент на затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания, рак на гърдата, както и по-нисък доход на глава на населението и по-висок разход за здравеопазване.

Учените смятат, че тези здравословни проблеми могат да са в резултат на комбинация от хронично недоспиване и „циркадно несъответствие“.

Циркадното несъответствие се отнася до различие във времето между нашите биологични ритми и външния свят. С други думи, времето за ежедневна работа, училище или сън се основава на часовника, а не на изгрева и залеза на слънцето.

Случаят за постоянното стандартно време

Стандартното време се доближава най-близо до естествената светлина, като слънцето е директно над главата около обяд. По време на лятното часово време от март до ноември, естествената светлина се измества неестествено с един час по-късно.

„Въз основа на множество доказателства, че лятното часово време е неестествено и нездравословно, смятам, че трябва да премахнем лятното часово време и да приемем постоянно стандартно време.“ – твърди професорът по неврология и педиатрия на университета Вандербилт.

За да сме сигурни в това е препоръчително да направим ДНК тест, който да включва в тестваните генетични варианти и такива, които се свързват с качеството на съня, загубата на тегло и т.н. Тестовете от линията LifeGenomix включват анализ на качеството на съня като ключов фактор за доброто състояние на кожата и пълноценната физическа активност. Те дават цялостна информация за състоянието на организма и неговите индивидуални потребности, за да можете да изградите персонализиран режим за хранене, спорт или грижа за кожата за цял живот. Разберете повече за LifeGenomix и изберете най-подходящия за себе си ДНК тест ТУК.