Болестта на Хашимото или още известна като тиреоидит на Хашимото е автоимунно заболяване, при което имунната система създава антитела, атакуващи щитовидната жлеза. Това често води до хипотиреоидизъм – намалена функция на щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза e един от най-важните органи в ендокринната система на човека. Тя се намира в предната част на шията и играе ключова роля за метаболизма, кислородната консумация, производството на топлина и енергийния баланс. Голяма част от хората имат нарушена функция на щитовидната жлеза без дори да подозират за това. Според статистиката болестта на Хашимото се среща много по-често при жени отколкото при мъже.

Какви са най-честите симптоми при болестта на Хашимото?

Болестта на Хашимото обикновено прогресира бавно през годините и в началото е възможно да липсват симптоми. Това, което може да се забележи е леко уголемяване в предната част на шията.

Други симптоми, които се проявяват с времето включват:

  • Хронична умора
  • Повишена чувствителност към студ
  • Наддаване на тегло
  • Сънливост
  • Мускулни болки и слабост
  • Суха кожа
  • Косопад
  • Проблеми с паметта
  • Депресия

Какви могат да бъдат причините за болестта на Хашимото?

Специалистите все още не са единодушни кои са причинителите на заболяването. Някои смятат, че то може да бъде провокирано от вирусни или бактериални инфекции, а други, че има генетична обосновка за него. Хроничният стрес, лошият начин на живот, непоносимостта към различни храни и натоварването на организма с токсини могат да бъдат основополагащи за развитието на болест на Хашимото и в цялост на автоимунни заболявания.

Небалансирана диета и чувствителност към някои храни

Когато става дума за автоимунни заболявания, здраве на щитовидната жлеза и болест на Хашимото, чревният микробиом играе жизненоважна роля. Чревната дисбиоза, която се характеризира с редуциране на добрите бактерии в червата, води до възпаления и предизвиква имунен отговор. Хората с болест на Хашимото са по-склонни да проявяват непоносимост към някои храни и техните съставки. Най-често тези храни включват глутен, млечни продукти, соя, царевица, захар и др.

Каква е връзката между глутена и болестта на Хашимото?

Глутенът е протеин, който се намира естествено в пшеницата, ечемика и ръжта. Много продукти като хляб, паста, бисквити и др. съдържат глутен. Когато попадне в храносмилателния тракт, той предизвиква отделянето на зонулин. Това вещество нарушава плътния контакт между клетките на тънкото черво и повишава пропускливостта на червата. Колкото по-висока е чревната пропускливост, толкова повече вредни за организма частици попадат в кръвния поток и предизвикват автоимунен отговор, атакуващ стената на тънкото черво. В резултат на това възникват нарушения в усвояването на важни за щитовидната жлеза микроелементи.

Според проучвания преминаването на безглутенов режим при хора, страдащи от болест на Хашимото, спомага за подобряване на състоянието им и облекчаване на симптомите. Едновременното изключване и на други храни алергени, които вече споменахме по-рано също е изключително важно.

Чувствителността към глутен е част от ДНК теста LifeNutrition. Той изследва 42 състояния, групирани в 6 категории, включващи над 80 генетични вариации и над 60 гена. Сред анализираните състояния са и непоносимост към лактоза, алергия към фъстъци, кофеинов метаболизъм и др. Към резултатите от теста са включени препоръки на базата на резултатите на потребителя, полезни рецепти и примерни менюта. Разберете всичко за LifeNutrition ТУК.