За ползите от витамин С са чували дори децата. Освен, че е верен помощник в борбата с настинка и грип, този жизнено важен витамин е също и мощен антиоксидант. Неутрализира свободните радикали, подсилва имунната система, подпомага усвояването на желязото в организма и др.

И ако вече се изкушавате бързо да си набавите висока доза витамин С, то със сигурност си мислите за негово величество портокала. И макар той да се слави като най-богат на витамин С, всъщност портокалът далеч не е най-големият източник на ценния суплемент. Представяме Ви петима представители на растителния свят с по-високо съдържание на витамин С:

1.Червени чушки

Купичка накълцани червени чушки съдържа около 190 мг витамин С или 3 пъти повече от средно голям портокал. Дори да се спрете на чушките в жълтия или зеления им вариант, със сигурност ще получите необходимата си доза от този толкова ценен витамин. Освен това чушките съдържат още куп полезни вещества. Като например витамини А, Е и B6, фибри и много други.

 2.Киви

Само 2 кивита могат да доставят на организма впечатляващите 137 мг витамин  С или почти двойно повече от портокала. Кивито е богато също и на не по-малко важния витамин К. Освен това то е чудесен антиоксиданти, предпазва от действието на свободните радикали и повлиява благоприятно здравето на сърцето.

 3.Ягоди

Макар и с по-скромно съдържание на витамин С от кивитата (купичка ягоди съдържа около 85 мг), този изкушаващ червен плод съдържа много жизненоважни нутриенти. Сред тях е фолат, който подпомага формирането на червените кръвни клетки. Друг бонус на хапването на ягоди е, че помагат да имаме естествено бели зъби.

4.Брюкселско зеле

Макар и не много популярно у нас, брюкселското зеле определено заслужава да присъства на всяка трапеза. Освен високото съдържание на витамин С, то съдържа ценни нутриенти като фосфор, протеин, фолат и витамини К и B.

 5.Кейл

Само една порция от това зеленолистно растение съдържа 80 мг витамин С и също е изключително богата на нутриенти. Сред тях са важния за костите витамин К, фибри, омега 3 и др. Освен всичко това кейлът е източник на 45 различни антиоксиданта.

Как да дадем на организма си това, от което се нуждае?

Както се уверихте сами има много начини да си набавим жизнено важния витамин С. Изборът на източници е огромен и зависи от предпочитанията ни. Най-важно обаче е да познаваме индивидуалните нужди на организма си и да си осигурим точно онези полезни вещества в точното за нас количество. А тези потребности зависят не само от моментното ни хранене и начин на живот, но и от нашата ДНК. Там са закодирани много от реакциите на организма към приема на хранителните вещества. С генетичния тест LifeNutrition можете лесно да установите персоналните особености и потребности на Вашия уникален организъм. Така знаете не само какво е моментно състояние и нужди на организма, но и получавате валиден за цял живот персонализиран план с примерни менюта и рецепти. Разберете всичко за теста LifeNutrion ТУК.