Храната е щастие, наслада, удоволствие. Обзалагаме се, че вече се досетихте за шоколада. Да, той е точно такава храна, защото притежава редица полезни свойства. Освен афродизиак, шоколадът в малки количества повлиява положително настроението и дори може да помогне при леки форми на депресия. Няма нищо по-лесно от това да си набавите доза щастие с парченце шоколад и нищо по-трудно да се удържите да не го погълнете целия. Добрата новина е, че не при всички храни, които ни правят щастливи има подобна „уловка“. Ето няколко здравословни алтернативи на храни, които ни доставят щастие.

Банан

Следвайте простото правило – ако сте потиснати, просто хапнете един банан и ще се почувствате добре веднага. Бананите имат благоприятно въздействие върху нервната система. Те съдържат ценни витамини от група Б, чиито дефицит често е причина да сме раздразнителни или изнервени.

Какао

За да си доставите удоволствието от шоколада, но без да го консумирате директно, заложете на основната му съставка – какаото. Със своето високо съдържание на алкалоида теобромин, какаото има ободряващ ефект, но без вредното въздействие на кофеина.

Мед

Със своята сладост и без вредното влияние на обикновената бяла захар, медът е перфектният подсладител на всичко. Има мощни противовъзпалителни свойства и спомага за добър имунитет. Смятан е също за афродизиак, което само по себе си е обвързано с щастието.

Подправки

Много и различни, без тях вкусът на храната би бил немислим. Някои от тях като черен пипер, хрянът и дори недолюбваните от мнозина лук и чесън могат да подобрят настроението ни мигновено.

И това е само малка част от списъка. Съществуват редица храни, които мигновено могат да подобрят настроението ни и да ни накарат да се чувстваме добре чрез сложни биохимични процеси, за които обикновено не си даваме сметка. Реакциите на нашия организъм към храната, която приемаме до голяма степен са закодирани в нашата ДНК. Само ако ги познаваме достатъчно добре можем да получим най-доброто от храната и да и се наслаждаваме.

Можете да откриете своите индивидуални особености чрез бързо и лесно чрез LifeNutrition – ДНК тест за определяне на индивидуалните реакции на организма към режима Ви на хранене. LifeNutrition анализира как Вашата ДНК влияе на начина, по който усвоявате хранителните вещества.

Тестът изследват 80 генетични вариации и над 60 гена, свързани с 42 състояния, групирани в 6 категории. На база резултатитете се изготвят персонални препоръки с полезни рецепти и примерни менюта. Разберете повече ТУК.