По традиция есенната е отличен период за детоксикация на организма. Тя е един от най-ефикасните методи за освобождаване на тялото от натрупаните токсични вещества и подобряване на тонуса и енергията. Затова е важно в периода на детоксикация да подбираме храни, които биха подпомогнали и ускорили процеса. Ето 5 от най-популярните и доказани сред тях:

 

Ябълки

Полезните свойства на ябълките са познати отдавна. Те са отличен източник на антиоксиданти, фибри и други полезни хранителни вещества и мощен антиоксидант. За да извлечете максимално ползата от всяка ябълка, консумирайте я с кората, тъй като в тази част от плода има най-много флавоноиди, витамин С и така важният за детоксикацията пектин.

 

Червено цвекло

Прибавете този корениплоден зеленчук към есенно-зимното си меню за прочистване на организма и няма да съжалявате. Цвеклото е източник на беталинами, които притежават мощни противовъзпалителни и противогъбични свойства. Освен това консумацията на цвекло благоприятства възстановяването на клетъчната структура на черния дроб, прочистване на жлъчните пътища, и червата, както и спомага за подобряване на състоянието на кожата.

 

Тиква

С доказания си диуретичен ефект, тиквата е идеално средство за детокс. Тя съдържа множество полезни витамини и микроелементи, които освен, че подпомагат детоксикацията на организма за отлични за укрепването на имунитета преди зимния сезон.

Зеле

Не забравяйте за зелето по време на есенния си детокс. Неговата консумация подпомага пречистването на черния дроб и кръвоносните съдове. Наред с това консумацията на сок от зеле повлиява изключително добре някои заболявания на стомашно-чревния тракт.

 

Орехови ядки

Орехите са познати със своята антиоксидантна активност, която се дължи на високото съдържание на витамин Е, мелатонин и растителни съединения, наречени полифеноли. Консумацията на орехови ядки предотвратява окислителното увреждане, причинено от т.нар. „лош“ LDL холестерол. Старайте се да консумирате орехите, когато са съвсем пресни, а именно през есента, защото тогава полезните им свойства са най-осезаеми.

И не забравяйте – балансираното хранене е важно не само по време на детокс, затова помислете за изграждането на дългосрочни навици и пълноценен хранителен режим, съобразен с индивидуалните нужди на Вашия организъм. Макар често да не си даваме сметка, че постигането на балансиран хранителен режим зависи от множество фактори, сред които и гените. LifeNutrition генетичен тест за определяне на индивидуалните реакции на организма към даден режим на хранене. Тестът дава информация за това как нашата ДНК влияе на начина, по който усвояваме хранителните вещества. Тестът изследва 42 състояния, групирани в 6 категории, включващи над 80 генетични вариации и над 60 гена. Към доклада са включени препоръки на базата на резултатите на потребителя, полезни рецепти и примерни менюта ТУК.