Какви пробиви оформиха 2021 година в сферите на науката и генетиката? 

Дори да изключим новостите около коронавируса, то има още много открития, които носят изключителен напредък за науката. Изминалата година беше повратна точка за доста различни дисциплини като биологията, обществено здраве, осветителни визуализации, технологии за изкуствен интелект, строги научни дебати и не на последно място генетиката.

В статията ние сме ви подготвили три от най-вълнуващите генетични открития за 2021.

 

Вирусология, варианти, ваксини: нова ера на научна грамотност

 


Както и да го погледнем най-голямата тема на годината – генетична или друга – е коронавирус пандемията. Глобалният мащаб на въздействието на COVID-19 върху здравето, политиката, икономиката и културата е смайващ, но наблюдението на биологията в реално време е също толкова зашеметяващо.

Наблюдава се драстичното нарастване на научната грамотност в човешкото общество. Това отчасти се дължи на факта, че учени, журналисти и политици са работили, за да разберат и обяснят бързо променящите се нови разработки на вирусни варианти, ваксини, антивирусни терапии, епидемиология и насоки за обществено здраве. Тези обяснения често се правят с помощта на технически молекулярни термини, които все повече стават част от нашия ежедневен език. 

Например, скоро след като Omicron вариантът на SARS-CoV2 беше открит и секвениран, се намират визуализации на молекулен модел на мутациите на шиповия протеин в медиите. Обществото проявява интерес към неща като антитела, Т-клетки и вируси – сложни понятия представени на достъпен език.

Първо лечение за Прогерия


Прогерията е генетично заболяване, което причинява преждевременно стареене при приблизително 400 деца по света. За момента не е намерено лечение за забавяне на заболяването, което в повечето случаи е фатално след 13-годишна възраст.
Лекарство, разработено през 2021 г., може да удължи живота на децата, родени с това състояние, с около две години и половина. Това е първото и единствено одобрено от FDA лечение за синдрома на прогерия на Хътчисън-Гилфорд. Действа като предотвратява натрупването на мутирали протеини. Тези дефектни протеини се наричат ​​прогерини и причиняват клетъчна смърт и увреждане на сърцето и костите. Децата с тази диагноза обикновено умират от сърдечна недостатъчност или инсулт.

 

Полигенни резултати

Въпреки че имаше много завладяващи генетични истории, свързани с пандемията COVID-19, интересна тема в генетиката беше разговорът около полигенните резултати. Полигенните резултати са статистически модели, които комбинират ефектите на потенциално хиляди или милиони генетични фактори, понякога наред с други фактори, за да се предскаже вероятността от заболяване или черта на индивида. Те започнаха да стават част от академичната сфера преди около пет до осем години, но тази година стана ясно, че са влезли в масовия поток.

Биотехнологичните и фармацевтичните компании ги използват за подобряване на разработването на лекарства, здравните системи започват да прилагат полигенни резултати към популациите от пациенти, а компаниите ги предлагат на потребителите и доставчиците на здравни услуги.

Възползвайте се от прогреса в науката и поемете здравето в свой контрол с тестовете от серията на LifeGenomix.
Разберете повече за иновативните генетични тестове ТУК и бъдете част от прогреса към по-добро бъдеще!