„Не мога да функционирам без кафе!“. Вероятно често чувате тази реплика или самите вие се чувствате така. Факт е, че ароматната и тонизираща напитка е синоним на успешен старт на деня за мнозина. Въпреки ободряващото си действие обаче тя може да окаже и негативен ефект върху организма, което освен от количествата кафе, които консумираме, зависи и от много индивидуални за организма на човека фактори, сред които и гените.

Защо някои от нас не могат без кафе?

Съдържащият се в кафето кофеин е свързан с отделянето на адреналин, а това от своя страна го прави мощен стимулант, благодарение на който енергията в организма се повишава и ставаме по-активни. Не случайно мнозина споделят, че не са в състояние да започнат деня си без чаша горещо и ароматно кафе.

Това разбира се има своето логично обяснение. Кофеинът взаимодейства с мозъка, като активира механизъм, свързан със сънливостта. Когато ни се спи молекула, наречена аденозин дава сигнал на мозъчните клетки и така тялото ни казва, че е време за сън. Кофеинът всъщност блокира сигналите, които аденозинът подава към мозъка и ни кара да се чувстваме в кондиция. Точно това е причината консумацията на кафе да не е препоръчителна непосредствено преди лягане, защото може да попречи на заспиването.

Какво е кофеинов метаболизъм?

Кофеинът може да окаже и други по-сериозни негативни ефекти върху организма, сред които високо кръвно налягане и дори пристрастяване.

Доказано е, че кафето действа по-силно при индивиди, които метаболизират кофеина по-бавно. А кофеиновият метаболизъм от своя страна до голяма степен се определя от гените на човека. По-конкретно от тези, свързани с активността на ензим, наречен CYP1A2. При някои хора се наблюдават нарушения във функцията на този ензим, което означава, че трябва да са особено внимателни с количествата кафе, които консумират.

Каква е ролята на гените при метаболизирането на кофеина?

Процесът по метаболизиране на кофеина протича в черния дроб под действието на ензима цитохром P4501A2 (CYP1A2). Неговата активност варира според генетичните особености на всеки индивид. С кофеиновия метаболизъм се свързва и генът CYP1A2. Установено е, че кофеинът има по-силен ефект хора, които имат поне един C вариант на CYP1A2. По-слабо обаче би било влиянието му в организма на човек, който има две копия на ген от А вариант.

Проучвания показват, че при хората с по-бавен метаболизъм на кофеина съществува завишен риск от високо кръвно налягане (хипертония) при прием на големи дози кафе. За тях е препоръчително да консумират не повече от чаша на ден. Затова е важно да знаем каква е реакцията към кофеина на нашия организъм.

Кофеиновият метаболизъм е част от изследваните състояния в LifeNutrition – генетичен тест за изграждане на здравословни хранителни навици на базата на ДНК анализ. Той изследва над 80 гена и дава информация за 42 състояния, сред които метаболитна скорост, загуба на излишни килограми като резултат от диета, загуба и възстановяване на телесна маса, най-добрата диета за отслабване според индивидуалните нужди и др. Разберете всичко за LifeNutrition и поръчайте своя тест ТУК.