Казват, че апетитът идва с яденето и доказателството е, че трудно можем да устоим, ако помиришем вкусна храна. Освен да ни подсказва, че наблизо има вкусна храна, нашето обоняние може да бъде причина и да изберем балансирана и полезна храна, показват данните от ново проучване.

Как обонянието ни води в избора на храните, които консумираме?

Макар да казват, че апетитът идва с яденето, нашето обоняние може да е своеобразен компас в търсенето на балансирано хранене, показва скорошно проучване. На участниците в него били предложени популярни кулинарни изкушения като канелени рула и пица, а изследователите установили, че мнозинството от тях са по-малко чувствителни към изкушаващия аромат на храната, докато са все още гладни.

Всеки, който е помирисвал вкусна храна и след това я е опитвал добре знае, че именно ароматът ѝ може да повлияе на усещането ни за вкуса на определено ястие. Това проучване обаче показва и още една перспектива, а именно, че обонянието може не само да ни привлича като магнит към дадени храни, но и да ни отблъсква от други.

Според изследователите това е начин, по който нашият мозък да се увери, че не консумираме прекалено много от едно и също нещо или иначе казано това е възможна стратегия да се адаптираме и оптимизираме „търсенето“ на храна.

За целта обаче е нужно да се проведат по-обстойни проучвания, тъй като информацията, с която учените разполагат до момента не е толкова много.

Какво трябва да ни води в избора на оптимална диета?

За разлика от връзката между обонянието и търсенето на храна, нашите гени са доста по-добре изучени и могат да бъдат пътеводител в избора ни на здравословна и балансирана диета. Начинът, по който усвояваме хранителните вещества, метаболизираме кофеин и алкохол и дори някои хранителни непоносимости са пряко свързани с гените.

LifeNutrition e генетичен тест за установяване на влиянието на Вашите гени върху усвояването на хранителните вещества. Анализира 42 състояния в 6 категории. Изследва над 80 генетични вариации в повече от 60 гена. С включени персонализирани препоръки на базата на резултатите на потребителя и примерни менюта. Разберете всички за LifeNutrition ТУК.