Притеснение, неудобство и дори паника. Това състояние е обичайно за мнозина дори само при мисълта, че може да им се наложи да говорят през публика. Скорошни прочувания показват, че почти една четвърт от американците съобщават, че се страхуват от това да излят и да говорят пред хора. В световен мащаб над 70% от хората са изпитвали сценична треска или т.нар. глософобия – състояние, което се характеризира с потене, сърцебиене и силна тревожност непосредствено преди публично говорене.

Какво е глософобията и как е свързана с гените?

Причините за състоянието са много и комплексни, а сред тях оказва се може да има и генетичен фактор или иначе казано – някои от нас може да са предразположени към сценичната треска. Проучване на популярната американска компания 23andMe, базирано на информацията от над 870 хил. ДНК проби е идентифицирало над 800 генетични маркера, които се свързват със страха от говорене пред хора.

В комбинация с други фактори, сред които дори възрастта и пола, става ясно, че някои индивиди са много по-предразположени да изпитват сценична треска спрямо останалите. За щастие този страх не представлява сериозна заплаха за здравето, категорични са експертите, но може да бъде много неприятен. Особено ако Ви предстои важно представяне в професионален план или пък се налага да държите речта на кума на сватбата на най-добрия си приятел.

Как да преодолеем сценичната треска?

Съществуват различни техники за справяне със сценичната треска, като специалистите съветват да се фокусираме на първо място не върху това да изкореним страха, а просто да го овладеем, така че да не ни „парализира“. Сред останалите съвети за преодоляването на страха от изявата пред публиката е да проучите пространството, където ще говорите, да се подготвите добре по темата и да носите удобни дрехи, за да се чувствате уверени в себе си.

Увереността ни (включително тази да се изправим и да говорим пред публика) зависи от това как се чувстваме и как изглеждаме. Няма да Ви изненадаме, ако кажем, че и тук роля имат гените. Те са пряко свързано с начина по-който усвояваме храната, как това се отразява на фигурата ни, каква ефективност бихме постигнали при тренировки и т.н. За да сте най-добрата версия на себе си и да не се притеснявате от нищо могат да помогнат тестовете от линията LifeGenomix за персонален ДНК анализ за хранете, спорт и грижа за кожата. Разберете повече ТУК.