Макар понякога да ги подценяваме, витамините и минералите са важен компонент от доброто здраве на човека. Тяхната роля е да стимулират, а в определени случаи и да ускоряват биохимичните реакции в организма. По-голямата част от витамините, от които се нуждаем, се намират естествено в околната среда и храната. Ако обаче не приемаме или сме ограничили приема на определени храни или цели хранителни група, добре е да си ги набавяте или чрез добавки или като оптимизирате храненето си

Ето някои от основните витамини, от които се нуждаем, за да постигнем цялостен баланс в организма:

Калций

Калцият е най-разпространеният минерал в човешкото тяло с ключова роля за кръвоносната система, функцията на мускулите, протичането на нервните импулси и хормоналната секреция. Дефицитът на калций няма краткосрочни ефекти, защото нужното количество за поддържане на организма е толкова малко, че тялото може да си го набави от костите.

Най-здравословният начин да увеличите калция е чрез храни, богати на калций (мляко, сирене и други). Добавките с калций са често срещани, но е препоръчително приемът им да се консултира с лекар.

Магнезий

Магнезият е основен микроелемент участващ в широк спектър от биологични процеси, като синтеза на протеини и ДНК, правилното функциониране на мускулите и нервите, контрол на кръвната захар и регулирането на кръвното налягане. Симптомите на хроничен дефицит на магнезий са схващане, изтръпване, мускулни крампи, сърдечни проблеми и др. Предозирането с магнезий обаче може да доведе до гадене, спазми и разстройство.

Добре е да се знае, че добавките с магнезий могат да взаимодействат с някои лекарства, като антибиотици и диуретици, и следва да се приемат само след консултация с лекар.

Омега-3 и омега-6 мастни киселини

Известните на всички омега-3 и омега-6 се считат за особено здравословни и необходими за човешкият организъм. Различни проучвания потвърждават връзката между консумацията на храни, богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини и намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания. Най-добрите източници за омега-3 мастни киселини са: риба, ленено семе, ядки, конопено семе и зеленчуци с тъмнозелени листа. Храни, богати на омега-6 мастни киселини, са: царевица, шафран, соя и слънчоглед.

 

Витамин B12

Той играе важна роля във функционирането на нервната система, синтеза на ДНК и за работата на червените кръвни клетки. Най-добрите естествени източници на витамин В12 са: месото, рибата, домашните птици, яйцата и млечните продукти, поради което вегетарианците и особено веганите трябва да следят внимателно нивата си на витамин B12. Ако имате признаци на умора, слабост, подуване на корема, изтръпване или тремор на ръцете или краката, е вероятно да имате недостиг на витамин В12.

Витамин С

Известен още като аскорбинова киселина, той има ключова роля за синтеза на колаген, който поддържа кожата стегната, а тялото младо. Също така е отговорен за заздравяването на раните и е важен фактор в производството на невротрансмитери, синтеза на протеини и подпомага работата на антиоксидантите. Витамин С е един от витамините, които тялото ни не може да произвежда само, затова е жизненоважно да осигурим приема му в достатъчни количества чрез храната. Най-добрите източници на витамин С са чушките, кивито, ягодите, броколите и портокалите.

 

Как да разберем какви са хранителните нужди на организма ни?

Усвояването и взаимодействието на витамините в организма зависи от множество фактори в това число и генетични. За да разберете как Вашите гени влияят на този процес и имате ли дефицит на определени вещества в организма е препоръчително да си направите генетичен тест, който да ви даде тази информация.

Такъв е LifeNutrition – ДНК тест за определяне на индивидуалните реакции на организма към даден режим на хранене, даващ поглед върху това как ДНК-то ни влияе на начина, по който усвояваме хранителните вещества и витамините, от които се нуждаете. На базата на Вашите резултати получавате персонализирани менюта с полезни рецепти. Разберете всичко за LifeNutrition и заявете своя тест ТУК.