Какво се крие в нашата ДНК и как да я накараме да работи за нас?

ное. 3, 2020

ДНК – тези три букви са познати на всеки. Те са основата на живота, нашият уникален генетичен код. В представите на мнозина този код предопределя дадености, които не могат да бъдат променени и не ни остава нищо друго освен да се съобразяваме с тях. Това е така, но и не съвсем.

Човешката ДНК е сложна структура, кодираща редица сложни механизми и взаимодействия в организма. Добрата новина е, че познавайки добре даденостите на собствената си ДНК можем не само да повлияем на тези процеси, но и да водим такъв начин на живот, че да постигнем най-добрата версия на себе си. С напредването на технологиите расте и любопитството у хората и желанието им да научат повече за себе си и да приложат това знание в своя полза. Най-лесният и достъпен начин за това са генетичните тестове. От 2016г. насам търсенето на фразата „DNA tests” в Google се е повишило с цели 60%.

Но знаем ли наистина какво представлява нашата ДНК? Как изобщо работи тя? Каква информация би могло да ни предостави? Как и за какво можем да я използваме? Отговорите на тези и още въпроси предстоят в следващите редове.

Какво е ДНК и как работи?

Човешкото тяло е изградено от около 50 трилиона клетки, като почти всяка от тях съдържа пълен набор от инструкции за тяхното изграждане и развитие. Тези инструкции са кодирани в нашата ДНК или дезоксирибонуклеиновата киселина. Това е генетичният материал, отговорен за биологическото развитие на всички клетъчни форми на живот. Интересен факт е, че почти 99.9% от твоето ДНК е идентично с това на всеки друг човек. Този 0,1% е това, което ни прави различни и уникални. Точно така, във всеки от нас се съдържа 0,1 % индивидуалност.

ДНК представлява спирала, съставена от прости единици, наречени нуклеотиди. Човешкото ДНК има две главни вериги, изградени от монозахариди и фосфатни групи, свързани помежду си. Към всеки монозахарид на главните вериги е прикачена една от четири възможни вида молекули, наричани нуклеобази. Тези бази за известни като:

A – аденин
T – тимин
G – гуанин
C – цитозин

Именно подредбата на тези бази в определена последователност служи за кодиране на генетичната информацията. Ако бъде „разпънат“ ДНК материалът ни от само една клетка би имал дължина от около 2м. Ако съберем дължината на цялата ДНК в нашето тяло, тя би била дълга почти два пъти диаметъра на слънчевата система. Поради тази причина, човешката ДНК е кондензирана в специални структури, наречени хромозоми. Човешкият организъм има 23 двойки хромозоми, като получава по един комплект от всеки от двамата родители.

Какво е секвениране или генотипиране?

Генотипирането и секвенирането са техники за получаване на информация от ДНК на даден организъм. Генотипирането включва проучването на конкретни малки фрагменти от ДНК последователности. Това е метод за определяне на това какъв генетичния вариант (SNP) притежава индивидът и как той дава отражение в забележимите белези на организма (външен вид, предразположеност към заболявания и т.н.). Секвенирането е процес на определяне на правилната последователност на „буквите“ в даден фрагмент от ДНК.

За целите нашите генетични тестове в LifeGenomix използваме технологията за генотипиране. Това ни позволява да поддържаме тестове си на достъпна цена, осигурявайки достъп на всеки до собствената му генетична информация, така че да може да вземе сам своите информирани решения за това как да подобри начинът си на живот и да го направи по-здравословен.

А тези решения вече са достъпни на практика за всеки, благодарение на все по-задълбочените познания в областта на генетиката. През 2003 г., след 13 години работа, целият човешки геном беше успешно картографиран за първи път. След секвенирането на 3,2 милиарда базови двойки ДНК, учените успяха да опишат всяка последователност в нашата ДНК. Интересен факт е, че ако се наложи целият ДНК код да бъде принтиран, той би бил поместен на над 750 000 страници във формат А4.

Как ДНК тестът може да ми помогне?

Както вече знаем нашата ДНК съдържа огромно количесто информация, а ДНК тестовете позволяват да открием генетичните характеристики, които отличават всеки един от нас и го правят наистин ауникален! Тестовете LifeGenomix сравняват вашите уникални ДНК последователности с научна библиотека от маркери, за които е установено, че съответстват на различни черти – oт мускулна издръжливост и възстановяване след тренировка, през предразположеност към кожни заболявания до начина, по който разграждате и усвоявате различните хранителни вещества. Научете повече за себе си и използвайте това знание още днес. Посетете нашия онлайн магазин и се запознайте с различните тестове на LifeGenomix. Изберете най-подходящия за вас тест лесно и удобно ТУК.