Апетитът идва с яденето, гласи популярната сентенция. И е факт, че храната понякога е по-силна от волята и лесно може да ни изкуши да похапнем повечко, дори когато не сме гладни. Сигурни сме, че поне веднъж сте изпитвали чувство за вина след като сте прекалили с храната и сте се обвинили за липсата на воля. Дали обаче контролът е само в нашите ръце? Нека не звучи като оправдание, но отговорът е не. Чувството за ситост е сложен комплекс от фактори, които са не само физиологични или психологически, но и генетични.

Кои са гените на преяждането и какви са функциите им?

Добре изучена е връзката на някои гени със състояния като затлъстяване, склонност към преяждане и чувството за ситост. В рубриката „Запознай се с гените си“ вече сме ви разказвали за FTO, наричан още „дебелия ген“. Носителите на определена вариация на този ген имат по-голяма склонност към преяждане, показват проучвания. Изследване на университета в Куинсланд, Австралия, проведено през 2015 г. сред 6000 тийнейджъри показва тревожни данни – 20% от момчетата, и около 30% от момичетата, носители на определен алел на FTO, са склонни да преяждат често.

Друг ген, свързан с преяждането и пристрастяването е DRD2. Установено е, че индивидите, които са носители на алел Т на този ген имат предразположеност не само към злоупотреба с храна, но и към други субстанции, някои от които водещи до зависимост.

На този фон затлъстяването се превръща във все по-сериозен проблем за здравето на популацията в световен мащаб. Смята се, че приблизително 10% от от хората по света са засегнати. Затова здравните експерти предупреждават, че изясняването на причините за преяждането е ключово за справянето с този проблем.

Как да разберем дали сме генетично предразположени към преяждане?

Както стана ясно, склонността към преяждане е сложна съвкупност от множество фактори и генетичният е само един от тях. За щастието наличието на такъв може лесно да се установи чрез генетичен тест, който да определи Вашият генотип. Такъв е тестът LifeNutrition, който анализира 42 състояния, сред които склонност към преяждане, липса на задръжки при хранене (дисинхибиция) и др.

Те са групирани в 6 категории и включват изследване на над 80 генетични вариации и повече от 60 гена. LifeNutrition определя индивидуалните реакции на организма Ви към определени режими на хранене. Резултатите дават яснота за това как Вашата ДНК ни влияе на усвояването на хранителните вещества. На базата на Вашите резултати получавате персонализирани менюта с полезни рецепти. Разберете всичко за LifeNutrition и заявете своя тест ТУК.