Да избереш между вредно и по-малко вредно – така повечето хора описват популярните напоследък електронни цигари, които обаче крият не по-малки рискове от конвенционалните тютюневи изделия. Отдавна е известна вредата, която цигарите нанасят на организма. Тя се свързва със завишен риск от развитие на ракови, сърдечно-съдови и белодробни болести.

Каква обаче е истинската вреда от нашумелите електронни цигари? На този въпрос се опитват да отговорят от 23andMe – една от най-популярните компании за генетични изследвания в света. Какво показват техните данни вижте в следващите редове.

Какви рискове и за кого крият електронните цигари?

Учените тепърва предстои да проучат и изяснят дългосрочните последствия от употребата на електронни цигари. За целта от лятото на 2020-та година 23andMe включва във въпросника си проучване, свързано с тютюнопушенето и въпрос дали участниците в него употребяват електронни цигари или т.нар. у нас вейпита (от англ. vape).

Докато пушенето на подобен тип устройства може да е от полза за тези, които се опитват да спрат конвенционалните цигари, за други това може да се окаже пряк път към развитието на никотинова зависимост.

Анализирайки база данни с резултатите на над 70 хил. свои клиенти 23andMe сравняват хора, които пушат само тютюневи изделия, такива които едновременно пушат и стандартни, и електронни цигари и непушачи. Оказва се, че пушачите на електронни цигари са по-склонни към състояния като депресия и тревожност. Друг любопитен факт е, че сред изследваните ясно се открояват участниците на възраст между 18 и 30 години, които са по-склонни да посегнат към популярните напоследък електронни цигари. Оказва се също, че младите, склонни да пушат електронни цигари са склонни да го правят и с по-голяма честота.

Как да се откажем от вредния навик?

За да водим здравословен живот е важно да се откажем от вредни навици като пушенето, но да познаваме добре организма си и в частност нашите гени, които имат пряка връзка с това как подобни навици се отразяват на физическата активност, храненето и състоянието на кожата. Генетичните тестове от линията LifeGenomix могат да помогнат за съставянето на персонален режим за грижа за здравето и по-добро разбиране на това как различните навици влияят на цялостното ни състояние. Те анализират големи групи гени и предлагат