В рубриката „Запознай се с гените си“ Ви срещаме с може би „най-слънчевия“ ген – VDR, който е отговорен за правилното функциониране на рецепторите за витамин D. Този така важен нутриент, който си набавяме основно чрез излагане на слънце, е от изключително значение за нормалното протичане на множество процеси в човешкия организъм. Сред тях са растежът на костните клетки и усвояването на калций в червата.

Каква е функцията на VDR и защо е толкова важен за усвояването на витамин D?

Основната роля на VDR е да дава инструкции на организма да произвежда протеин, който позволява на тялото да реагира при прием на витамин D. Той може да бъде набавян чрез храната и с помощта на умерено излагане на слънчева светлина. Витамин D е изключително важен за балансирането на ключови нутриенти, сред които калций и фосфат, свързани със здравето на костите и зъбите. Известно е, че съществува зависимост между развитието на остеопорозата и някои гени в допълнение с начина на живот и храненето.

Някои вариации именно на VDR гена се свързват със завишен риск от отключване на костно заболяване. Така например индивиди, които са носители на алел Т по-трудно абсорбират калция в организма. Носителите на генотип TT пък имат ускорено костно ремоделиране и повишена костна загуба.

Риск да развият остеопороза имат носителите на алел А на VDR. Този алел предполага понижена костна минерална плътност, особено когато приемът на калций е недостатъчен.

 

Защо VDR е важен за спортното ни представяне?

Вариация на гена VDR играе важна роля и при определяне на спортния ни потенциал. Носителите на генотип CC на същия ген имат по-добра мускулна издръжливост и могат да подобряват силовите си постижения чрез тренировки. Установено е, че техните нива на глюкоза и инсулин на гладно са по-високи при по-ниска физическа активност, но това може да бъде коригирано чрез тренировъчния режим.

Можете да разберете повече за Вашият спортен потенциал бързо и лесно с генетичния тест LifeFitness. Чрез ДНК анализ на редица гени (сред които и VDR) той определя индивидуалните реакции на организма спрямо различни тренировъчни програми, дава информация за спортния потенциал, скоростта на възстановяване и рискът от травми при упражнения и др. Разберете всичко за теста LifeFitness ТУК.