Питали ли сте се защо някои хора не се уморяват до много късно, а други заспиват още преди 22 часа и се събуждат свежи в 6 сутринта? Всеки от нас притежава т.нар. вътрешен биологичен часовник, известен още като циркаден ритъм. Той определя различните процеси в тялото, свързани с 24-часовия цикъл (в това число и съня). Биологичните часовници са пряко свързани с циркадните ритми.

Редица фактори могат да влияят на циркадния ритъм, като сред тях са излагането на слънчева светлина, изкуственото осветление и разбира се нашите гени. Установени са поне 15 гена, които имат отношение към механизма на нашия биологичен часовник. Един от тях е генът CLOCK 3111.

Как работи циркадният ритъм и каква е ролята на CLOCK?

Известно е, че циркадните ритми са ендогенни или казано по-просто – вградени, но подлежат на промяна, която може да бъде провокирана от външни фактори като например светлина, температура, окислително-редукционните процеси и др.

Генът CLOCK има пряка връзка с ефективното протичане на циркадните ритми в организма. Той е отговорен за правилното движение на регулиращата стрелка на биологичния ни часовник и участва в метаболитната регулация.

Проучвания показват, че хората, които са носители на алел С на този ген са по-склонни към затлъстяване и по-висок калориен прием. Установено е също, че спят по-малко, могат да чувстват умора сутрин и обикновено са по-активни в по-късните часове на деня. В сравнение с носителите на алелната двойка ТТ, носителите на алел С губят тегло значително по-трудно и по-бавно.

Как да разберем влиянието на нашите гени върху процесите в организма?

За да сме сигурни в това е препоръчително да направим ДНК тест, който да включва в тестваните генетични варианти и такива, които се свързват с качеството на съня, загубата на тегло и т.н. Тестовете от линията LifeGenomix включват анализ на качеството на съня като ключов фактор за доброто състояние на кожата и пълноценната физическа активност. Те дават цялостна информация за състоянието на организма и неговите индивидуални потребности, за да можете да изградите персонализиран режим за хранене, спорт или грижа за кожата за цял живот. Разберете повече за LifeGenomix и изберете най-подходящия за себе си ДНК тест ТУК.