В Рубриката „Запознай се с гените си“ днес представяме CAT. Този ген е отговорен за кодирането на антиоксидантен ензим, наречен каталаза. Той се открива в най-големи количества в органи като черния дроб и бъбреците, както и еритроцитите.

Какви са функциите на CAT?

Основната и най-важна „отговорност“ на CAT е способността да превръща водородния пероксид във вода и кислород. Този процес е от изключително значение в редокс-баланса (регулирането на окислителните процеси в тялото).

Ако активността на CAT в организма е понижена, това може да крие риск от завишена концентрация на водороден пероксид, което от своя страна води до изключително вредния за клетките оксидативен стрес. Тогава равновесието в организма се нарушава и така нивата на свободните радикали се повишават след изчерпването на антиоксидантите.

Занижената активност на CAT е сред причините за появата на заболявания, свързани с оксидативния стрес. Сред тях са диабет, някои онкологични и невродегенеративни заболявания.

Хората, които са носители на генотип CC на гена имат повишена активност на CAT, което означава, че по рождение има известна защита и са по-малко предразположени към изброените забоявания и състояния. Не така обаче стоят нещата при носителите на алел Т на гена.

За хората с генотип CT е препоръчително да са особено внимателни що се касае до излагането на токсини от околната среда и да спазват диета, богата на полифеноли (консумация на много и разнообразни зеленчуци).

Как да разберем дали имаме повишена или понижена активност на CAT?

Генетичните тестове са най-надеждният метод да си отговорите на този въпрос. Благодарение на тях можете не само да разберете дали имате повишена или понижена активност на CAT, но и да предприемете съответните стъпки в зависимост от резултатите.

Генът CAT е част от генетичния тест LifeNutrition – ДНК тест за определяне на индивидуалните реакции на организма към даден режим на хранене, даващ поглед върху това как гените влияят на начина, по който усвояваме хранителните вещества. Разберете всичко за теста LifeNutrition.