Ако поне веднъж сте спазвали диета за загуба на тегло, която друг Ви е препоръчал, то вероятно сте стигнали до извода, че процесът съвсем не е лесен. С наближаването на летния сезон все по-често мислим за отслабване. А то е сложен процес, които освен от храненето се влия и от много други фактори сред които и гените. Един от тези гени е ADIPOQ. Той „инструктира“ клетките да синтезират хормон, наречен адипонектин, свързан с горенето на мазнините.

Каква е ролята на ADIPOQ и адипонектин при отслабването?

Проучвания показват, че около 60% от популацията има занижени нива на този хормон, което създава пречки за здравословната загуба на теглo. Чрез кръвообръщението адипонектинът навлиза в мускулите и чернодробните клетки. Там започва изгаряне на мазнините, като в рамките на този процес организмът изразходва определени количества енергия. Задържането на оптимални нива на адипонектин в кръвта подпомага загубата на телесно тегло и намалява риска от развитието на диабет тип 2.

При занижени нива на хормона се наблюдават по-трудна загуба на килограми, склонност към наднормено тегло и затлъстяване и повишен риск от диабет. Установено е, че 2 генетични варианта на ADIPOQ са отговорни за занижения синтез на адипонектин. При носителите на тези варианти се наблюдава от 20 до 40% по-малко производство на хормона в организма. При тези хора загубата на тегло става много по-трудно в сравнение с останалите, а заедно с това се наблюдава и повишен риск развитие на сърдечно-съдови заболявания и метаболитни нарушения.

Как да разберем дали сме генетично предразположени към занижен синтез на адипонектин?

Най-сигурният начин да установим това е чрез генетичен тест, който изследва въпросните варианти на гена. Такъв е тестът LifeNutrition, който включа анализ на 60 гена и над 80 генетични вариации, свързани с метаболитната скорост, загубата на тегло, реакцията на организма при спазване на определени хранителни режими, хранителни непоносимости и др.

И макар именно правилното хранене и физическа активност да са в основата на стройния силует, не забравяйте, че няма универсални хранителни режими и тренировки, които да работят еднакво добре за всички, просто защото всички сме различни. Затова е важно да намерите персонално решение с помощта на LifeNutrition. На база резултатите получавате не само персонализирани препоръки, но и примерни менюта и полезни рецепти, които да приложите веднага. Разберете всичко за LifeNutrition ТУК.