Да направите генетичен тест, чрез който да установите индивидуалните нужди и особености на организма си е първата и ключова стъпка към пълноценен и здравословен живот. Ако вече сте взели решението да го направите – поздравления! Сега обаче със сигурност си задавате много въпроси в търсене най-подходящия за себе си или близките си тест. Нашите генетици отговарят на Вашите най-често задавани въпроси при избор на генетичен тест в следващите редове.

Как генетичния тест ще ми помогне да започна по-здравословен живот?

Вашата генетична информация е уникална и до голяма степен предопределя здравословното Ви състояние. От самите Вас обаче зависи какъв начин на живот ще водите и как той ще повлияе на изявата (експресията) на гените. ДНК тестът дава информация за различни предразположености, спортен потенциал, нетолерантност към определени храни и вещества и т.н.

А това само по себе си е единствената най-достоверна информация на базата, на която да изградите персонален режим. Не забравяйте, че универсални диети, тренировки и грижа за кожата не съществуват. И причината за това се крие именно в гените.

 

Влияят ли фактори като пол, възраст и заболявания върху резултатите от теста?

Нашата сертифицирана лаборатория анализира генетични варианти, закодирани във Вашата ДНК, които не биха могли да се повлияват от наличието на различни заболявания, бременност и др. Резултатите от тестовете LifeGenomix не само не се повлияват от подобни фактори, нещо повече – препоръките, базирани на тях са валидни през целия живот на човека. Единствената ситуация, при която не Ви съветваме да проведете генетичен тест, е ако сте били трансплантирани с костен мозък.

 

Какво означава, ако резултатите покажат „завишен риск“ да развия определени заболявания/състояния?

Важно е да знаете, че здравето е съвкупност както от генетичната Ви идентичност, така и от околната среда и начинът на живот, който може да бъде контролиран. Това зависи от храната, която консумирате, субстанциите и въздействията, на които човек е изложен. Всичко тези фактори взаимодействат помежду си и определят здравословното Ви състояние. Затова резултати, показващи повишен риск от развитието на дадено заболяване или състояние не означават, че след време непременно ще страдате от него. Напротив по този начин тестът Ви дава преднина да го избегнете в бъдеще.

 

Ще помогне ли тестът да ми бъде поставена диагноза в случай, че имам здравословен проблем?

Генетичните тестове не заместват медицинската диагноностика и не могат да заместят консултацията с лекар, когато се касае за заболявания. Тяхната цел е да предоставят информация за индивидуалните генетични характеристики на отделния човек на база на анализ на неговата уникална ДНК.

И въпреки, че целта на тестовете LifeGenomix не е диагностична, можете да предоставите резултатите от генетичното си изследване на своя семеен лекар и така да му дадете важна информация, която би могъл да вземе предвид в бъдеще като част от цялостната картина на здравословното Ви състояние.

Как да преценя дали искам анализът ми да се фокусира върху храненето, физическата активност или кожата ми?

Преди всичко това зависи от индивидуалните Ви нужди и предпочитания – дали искате по-здравословно хранене, дали сте активен спортист или пък се опитвате да подобрите цялостното състояние на кожата си. За оптимален резултат можете да комбинирате отделните тестове LifeGenomix, така че да изградите цялостен персонален режим. Разберете всичко за LifeGenomix и изберете най-подходящия за себе си или Вашите близки ТУК.