На 28 януари отбелязваме Европейския ден за защита на личните данни. През 1981г. В Европа се приема първия международен договор за защита на личните данни – ”Конвенция 108”. Тя гарантира защита на лицата по отношение на автоматичното обработване на лични данни. Целта на инициативата е по-добра информираност и насърчаване на добрите практики, свързани с обработването и защитата на личните данни.

Какво се разбира под “лични данни”?

Всяко едно физическо лице може да бъде идентифицирано пряко или косвено чрез информацията съдържаща се в неговите ‘’лични данни’’. Това могат да бъдат различни признаци, които са характерни за конкретния индивид като име и идентификационен номер (ЕГН,ЛНЧ, ЛН и др.). Също така под лична информация се разбират и данни за контакт – местонахождение/пощенски адрес, телефонен номер, e-mail адрес,IP адрес и др., както и всяка информация, отнасяща се до вече идентифицирано лице. За съжаление, голяма част от потребителите често не са запознати с рисковете, свързани със защитата на личните им данни и с техните права в това отношение. Те рядко знаят какво могат да направят, ако правата им бъдат нарушени.

Прозрачност и информираност при LifeGenomix

В основата на ценностната система на LifeGenomix лежи потребителската удовлетвореност и информираност. Винаги се стремим да предпазим потребителите от злоупотреба с личните им данни и в същото време да сме сигурни, че са взели информирани решения. Лоши практики като плащания на ръка, не издаване на фактури и т.н., могат да бъдат спрени, когато вие сте наясно със законите и познавате своите права.

Същото се отнася и до защитата на личните ви данни. През всичките тези години ние стриктно съхраняваме и пазим личните данни на пациентите както и тяхната генетична информация. Тези данни не достигат до трети страни. LifeGenomix цени вашата сигурност и поставя на пиедестал вашите неприкосновени права!

Бъдете информирани за потребителските си права!

Ако не сте сигурни какво да направите, когато се съмнявате, че вашите лични данни не са използвани по предназначение, то можете да се свържете с Комисията за Защита на Личните Данни. КЗЛД има отговорността да насърчава осведомеността и да формира на национално ниво ценностите на гражданите в областта на защита на личните данни.

Ние от LifeGenomix вярваме, че потребителят заслужава да бъде наясно със своите права и ще продължаваме да поддържаме високо ниво на клиентска удовлетвореност чрез прозрачност на действията.

Всеки ден е ден за защита на личните данни, затова ви призоваваме да обръщате специално внимание на безопасността на Вашите лични данни!