Годината е 1990-та. Група учени от цял свят си поставя амбиционзната задача да идентифицират и „картографират“ всички гени на човешкия геном от физическа и функционална гледна точка. Това е началото на Проектът за секвениране на ДНК или Human Genome Project (HGP).

Идеята е дадена няколко години по-рано през 1985 г. Тогава биологът Робърт Синшеймър я представя за пръв път по време на конференция в Калифорнийския университет в Санта Круз. През 2003 г., 13 години след началото на проекта секвенирането на ДНК става факт.

Какво представлява проектът за геномното секвениране?

Основните цели пред проекта са очертани първоначално през 1988 г. от комитет към Националната академия на науките на САЩ. За изпълнението на въпросните цели Националния институт по здравеопазване и Департаментът по енергетика разработват специални 5-годишни планове.

В хода на проекта са установени около 20 500 човешки гени. Този основополагащ труд на научния екип, участвал в проекта, дава на света база данни с изключително детайлен поглед върху структурата, последователността и функциите на човешките гени. А това дава възможностт да разберем в аванс как е „настроен“ да се развие определен организъм до най-малкия детайл. Получена от проекта информация се превръща в основа на съвременната генетика

Днес чрез технология за секвениране от следващо поколение или Next Generation Sequencing (NGS) можем обработваме бързо огромни обеми генетична информация. Основното предимство: получаваме информация за фамилната история и предразположеността към определени заболявания на отделния индивид.

 

Генетични тестове директно до потребителя – не мечта, а реалност

И докато генетиката като наука продължава да се развива с все по-бързи темпове, още по-добрата новина е, че съвременните ѝ достижения не са достояние само на учените. Днес всеки от нас може да се възползва от напредъка на генетиката, за да открие индивидуалните характеристики и нужди на своя организъм. А това ни дава информацията и силата да водим балансиран и здравословен начин на живот и дори да се предпазим от различни състояния и заболявания.

Тестовете от линията LifeGenomix са идеалният пример достъпността на съвременната генетика и геномното секвениране тук и сега. Благодарение на тях можете да изградите персонализиран режим за хранене, спорт и грижа за кожата на база на Вашата уникална ДНК. Защото именно това е водещата и основна цел на всяка наука – да бъде от полза на хората и да им служи. Уверете се само и изберете своя тест LifeGenomix ТУК.