Броени часове ни делят от новата 2021-ва година. Време е за равносметки и нови планове. По традиция започваме годината с добри намерения – да си намерим по-хубава работа, да спортуваме редовно, да се храним здравословно… И така докато година по-късно не се окаже, че не сме променили толкова много и е време пак да подновим обещанията към себе си.
Защо не съумяваме да спазим новогодишните си обещания? Сред най-честите оправдания обикновено са фактори извън нас – липсата на достатъчно време, претовареният график, ангажиментите у дома, високите цени за посещение във фитнеса и т.н. и т.н. Възможно ли е обаче да има нещо повече от липса на мотивация и да става въпрос за предразположеност?

Можем ли да обвиним гените си за неспазването на новогодишните обещания?

Да отговори на този прелюбопитен въпрос се опитва скорошно асоциативно проучване на целия човешки геном (GWAS). Целта е да се идентифицира защо някои хора успяват да следват новогодишните си обещания, а други не. И по важното – има ли конкретни генетични варианти, свързани с това?
Ако вече доволно потривате ръце в очакване да обвиним гените и за липсата на мотивация да водим пълноценен живот, ще се наложи да ви разочароваме. Няма доказана генетична предразположеност към неспазване на обещанията, независимо дали новогодишни или не.
Резултатите от проучването обаче са повече от любопитни. Очаквано или не – оказва се, че жените са по-добри в идентифицирането на собствените си недостатъци и са „много по-склонни да вземат новогодишни решения, отколкото мъжете“. Това се отнася за цели 27% от дамите, участвали в проучването. Любопитното при господата е, не че по традиция те дават по-малко новогодишни обещания. Оказва, че веднъж дадените обещания от мъжете по-често се спазват. Това важи и за възрастните хора, които също са по-склонни да спазват дадените обещания.
И макар всички да бихме искали да обвиним гените за недостатъците си, заключението на изследователския екип е красноречиво. И все пак те обръщат внимание на някои особено важни фактори при даването на обещания за новата година. И по точно – да си поставяме разумни цели и да създаваме благоприятна и подкрепяща среда за реализацията им.

Как ДНК може да помогне да постигнем целите си през новата година?
Преди да си обещаете да избягате тазгодишния маратон, след като години наред избягвате бягащата пътека, може би е по-добра идея да се опитате да направите по една 20-минутна разходка всеки ден. Или вместо да се откажем от любимия си десерт завинаги, може би е достатъчно да ограничим консумацията до веднъж месечно. Малките стъпки могат да се превърнат в големи крачки, независимо от генетичния ни код. А за целта е важно да го опознаем.

Да опознаем своята ДНК и да поставим началото на по-пълноценен и щастлив живот вече е изключително лесно с тестовете LifeGenomix. Те дават персонализирана информация и препоръки, базирани на ДНК анализ, които остават валидни за цял живот. Ако през новата година искате да започнете да се храните здравословно, изберете LifeNutrition. Ако мечтаете за здрав дух в здраво тяло, доверете се на LifeFitness. Ако мечтаете за красива кожа, то вашият тест е LifeSkin. Нека новата 2021 г. е вашето ново начало с LifeGenomix!