Смехът лекува. Негативните мисли разболяват. Навярно не сте изненадани от наличието на връзка между физическото и психическото състояние на човека. За нея се говори отдавна. Това, от което вероятно ще се учудите е, че всъщност тя е далеч по-дълбока, отколкото сте предполагали.

Мислите, емоциите и чувствата ни могат да влияят и променят начина, по които нашите генетични характеристики се проявяват (или казано на езика на науката се експресират). И макар да звучи на пръв поглед сложно, това е естествен и напълно нормален процес, за който често не си даваме сметка.

Как влияем на гените си несъзнателно?

По сходен начин върху нашите гени влияят множество независещи и зависещи от нас фактори. Като въздухът, който дишаме; водата, която пием, храната, с която се храним… Такъв фактор са също хората, с които общуваме, ценностите и вярванията, които изповядваме и според които живеем. Всичко това заедно с още редица други фактори на заобикалящата ни среда води до трайни химически модификации върху ДНК. По този начин те „направляват“ (модулират) експресията на заложените ни по рождение гени.

Тези процеси не само оставят сериозен отпечатък върху състоянието, в което се намираме, но и нещо повече – можем да предаваме тези химически модификации и на бъдещите поколения. А това ни дава силата чрез начина си на живот косвено да контролираме генетичната информация, която предаваме на потомците си. Тъй като тя се кодира не в гените, а в начина им на работа. Отдавна учените изучават тези процеси, а науката, която се занимава с този проблем се нарича епигенетика (от гръцки „епи“ – „над“- „свръх“-генетика).

Какво е епигенетиката и как работи?

Процесът на модификация не е еднопосочен, така че емоциите не могат да „включват“ или „изключват“ гените ни. Хората с определени генетични варианти са по-склонни и предразположени към това да изпитват нещастни емоции. В същото време, външни „фактори“ като например травма или силна негативна емоция осигуряват епигенетичен стимул, способен да предизвика химично изменение в нашата ДНК и така да повлияе на експресията на гените.

Редица проучвания през последните години потвърждават именно това. Така например вече е добре известна връзката между редица психични разстройства (като шизофрения, депресия, паник атаки, посттравматичен стрес и др.) и експресията на определени гени в мозъка.

Проучване на Националния институт за психично здраве на САЩ през 2008 г. показва, че хората, носители на определени гени са по-предразположени от останалите да отключат посттравматичен стрес, като това състояние е по-вероятно да се прояви при онези от тях, които са имали травматични преживявания в детството си.

Друго интересно проучване сравнява експресията на целия геном на група хора, които определят себе си като самотни и депресирани с друга „по-щастлива“ група. Така учените откриват цели 209 гена, които се проявяват по различен начин при групата на „нещастните“.

Как да надхитрим ДНК и да бъдем най-добрата версия на себе си?

Единственият сигурен начин да направим това е да познаваме своите гени и да се опитаме да предотвратим или поне редуцираме значително онези фактори, за които знаем, че биха ни повлияли негативно. Това, което правим днес не само се отразява на самите нас утре, но и предопределя генетичната информация, която ще предадем в поколението си по-късно.

Независимо дали става дума за по-здравословен начин на живот, повече физическа активност, по-пълноценно хранене или грижа за тялото. Затова е важно да познаваме нашата ДНК и специфични нужди. А това може да стане бързо и лесно с тестовете LifeGenomix. Те могат да са отлична основа за изграждането на индивидуален режим за хранене, спорт, грижа за кожата и постигане на цялостен баланс. Изберете най-подходящия за себе си сред LifeNutrition, LifeFitness или LifeSkin и започнете да водите по-добър живот от днес. Вашата ДНК ще ви бъде благодарна!