Сърбеж, хрема и онзи ужасен дискомфорт, който най-често причиняват полените през пролетта. За мнозина това звучи познато, особено ако са алергични, а това са милиони хора по света. Не само споменатите полени, но и кучетата, котките и ухапванията от насекоми за някои също крият риск от сериозни алергични реакции. Освен, че са пряко свързани с редица фактори на околната среда, алергиите могат да имат връзка и с нашите гени показват скорошни проучвания.

Какво представлява алергичната реакция?

Такава реакция се проявява в случаите, когато имунната система на индивида е по-чувствителна и разпознава като потенциално опасни субстанции, които по начало не са такива. Когато организмът засича т. нар. алергени, той дава сигнал на имунната система да реагира, за да ни предпази от потенциална опасност.

Статистиката показва, че около половината от населението на САЩ има непоносимост към поне един от познатите алергени. И докато повечето алергични реакции са относително леки, то други могат да предизвикат изключително силен имунен отговор като астма или екзема, които в определени случаи могат да бъдат живото застрашаващи състояния.

 

Какво е общото между гените и алергиите?

Множество са генетичните варианти, пряко свързани с алергиите, показват данни на популярната американска компания за генетични тестове 23andMе, публикувани през годините.

Анализът на данните от генетичната информация за потребителите идентифицира отчетлива връзка между определени гени и някои алергични ринити, вече споменатите екзема, астма и др. Според изследователите тези данни могат да помогнат за по-доброто разбиране на причините зад алергичните реакции и потенциално могат да подпомогнат разработването на нови лекарства и терапии за облекчаването на симптомите.

Гените са пряко свързани и с непоносимостта към различни хранителни вещества като например глутен, лактоза и други, което също е предпоставка за алергични реакции. Генетичният тест LifeNutrition определя индивидуалните реакции на организма към даден режим на хранене и влиянието на нашата ДНК върху начина, по който усвояваме хранителните вещества. Той анализира съответните генетични варианти на индивида, свързани с непоносимост към лактоза, чувствителност към глутен и дори алергия към фъстъци. Разберете всичко за LifeNutrition ТУК.