Малко неща си пасват по-добре от вино и сирене, когато са добре комбинирани. Е, освен 23-те двойки хромозоми в човешкия геном. Както в генетиката, така и в гастрономията крайният резултат зависи от това как се съчетават отделните „съставки“, за да хармонират перфектно помежду си. Предлагаме няколко изпитани правила за съчетания на различните сортове вина и сирена, така че да можете да им се наслаждавате максимално.

 

1.Съчетайте червено вино с добре узрели сирена

Добре узрялото сирене по правило има по-малко съдържание на вода и повече мазнини, което го прави отличен „партньор“ на червеното вино с високо съдържание на танини в него. Особено подходящи за целта са някои сортове чедър, гауда, пармезан и др.

2. Комбинирайте бяло вино и козе сирене

Предимството на белите вина е, че могат да се комбинират добре с повече видове сирена в сравнение с червените. Едно от най-изпитаните съчетания е това между бяло вино и козе сирене. Единственото сиренете, което трябва да избягвате в комбинация с бяло вино е синьо сирене, тъй като вкусът му би могъл да доминира прекалено над този на виното.

 

3.Розе и пенливи вина комбинирайте с меки сирена

Балансираният вкус на розето, което съчетава в себе нотки както от белите, така и от червените вина, го прави изключително подходящо за консумация с меки сирена като моцарела, рикота, фета и т.н. От своя страна поради високата си киселинност пенливите вина се съчетават отлично с меки и дори кремообразни сирена, каквито са добре познатите бри, камембер и др.

 

4.Поднесете няколко различни вина с едно твърдо сирене

Ако искате да поднесете селекция от вина и търсите универсален вид сирене, което да подхожда еднакво добре на всички – доверете се на твърдите сирена. Това може да са гауда, ементал, швейцарско сирене и много други. Ако пък искате да поднесете едно вино, но с няколко различна вида сирене – заложете на сорт Сира.

 

5.Комбинирайте вино и сирене от един и същ регион

Съчетавайки вина и сирена от един и същ географски регион със сигурност няма да сбъркате. Вероятно вече сте попадали на комбинацията между совиньон блан и козе сирене. А причината да си пасват така добре е фактът, че белият сорт вино и козето сирене произхождат от едно и също място във Франция – долината на река Лоара. Доверете се на традициите в съответния регион, независимо дали го познавате добре или не и може да останете изненадани колко добре всъщност хармонират различните видове вина и сирена от местните производители.

 

И един последен (и може би най-ценен) съвет – консумирайте ги отговорно

Тук нямаме предвид само количествата вино и сирена, които приемате. Всеки от нас е различен и организмът му усвоява хранителните вещества по различен начин, а това до голяма степен е свързано с нашата ДНК. Много хора страдат и от различни хранителни непоносимости и то без дори да подозират, като това също има връзка с изявата на гените.

За да можем да се наслаждаваме на храната и напитките пълноценно и без притеснения, е добре на познаваме особеностите на организма си и имаме оптимален хранителен режим. А това може да стане бързо и лесно с персонален ДНК анализ чрез теста LifeNutrition. Чрез тестът се определят индивидуалните реакции на организма към даден режим на хранене след анализ 80 генетични вариации за над 40 състояния. Разберете всичко за LifeNutrition ТУК.