Любим плейлист, снимките от сватбата на приятел или нов филм. Къде бихте записали всичко това? На флаш памет, на смартфона или в компютъра си, а защо не в молекулата на човешката ДНК? Да, точно така! И това не е нито авангардна идея, нито смела мечта за далечното бъдеще. От няколко години учените вече успешно експериментират с кодиране на различна информация в Подобно нещо направи технологичната компания Technicolor по повод 100 години от основаването си. За да отбележат юбилея от компанията записаха на ДНК любими класики от световното кино. Информацията в размер на внушителните пет и половина петабайта е побрана в един единствен грам ДНК.

Как може да се записва информация върху ДНК?

Известно е, че двоична информация би могла да бъде успешно преобразувана в код на изкуствена ДНК и в последствие да бъде превърната в молекула. Тя може да се декодира и в обратен ред към обикновен цифров вид.Едно от големите предимства на подобен метод за съхранение на информация е огромното „пространство“ в самата ДНК молекула.

Освен това биологичните носители имат много по-голяма плътност и „срок“ на употреба от поне няколко десетки хиляди години. Доказателство за това е фактът, че генетичната информация, открита в ДНК от кости на отдавна изчезнали мамути, е била непокътната. Създаването на хранилища за данни от ДНК молекули е една от амбициозните цели, които си поставя световният технологичен гигант Microsoft. Преди няколко години компанията обяви, че е записала успешно 200 мегабайта в ДНК молекула, включваща музикален видео клип.

Въпреки този успех обаче, записването на информация на ДНК остава огромно предизвикателство. Основен проблем остава превръщането на данните в ДНК молекули. Това е изключително сложен и скъп процес. За разработката си изследователите от Microsoft използвали около 13 хил. уникални фрагменти от ДНК, което им е струвало почти 800 хил. долара. От компанията изчисляват, че стойността за съхранение на данни в ДНК ще трябва да намалее поне 10 хиляди пъти, за да стане широкодостъпна. За целта обаче е нужно достатъчно голямо търсене.

Как да използваме информацията от ДНК?

Докато чакаме „устройствата“ за съхранение на данни чрез ДНК да влязат в масова употреба, можем да започнем с разчитането на информацията, която вече е закодирана в нашата ДНК и да я използваме, за да си гарантираме пълноценен начин на живот. За целта ни е нужен точният „четец“, а именно тестовете LifeGenomix. Разчитането на персоналния генетичен код на всеки е най-добрата основа за изграждане хранителен режим, ефективна програма за спорт и тренировка, както и най-правилната грижа за кожата. Открийте най-подходящия за себе си тест и накарайте информацията от вашата ДНК да работи във ваша полза.