За ползите от тренировките и редовната физическа активност се говори много и отдавна, затова подбрахме за вас 5-те най-големи преимущества от правенето на физически упражнения.

 

  1. Поддържате добра форма и оптимално тегло

За никого не е тайна, че физическата активност е основополагаща за контролирането на теглото и поддържането му в здравословни граници. При всяка физическа активност горим калории, а колкото по-интензивни са упражненията, толкова по-голям е разходът на енергия, а от там и на изгорените калории.

Редовните тренировки във фитнеса или практикуването на любим спорт са печелившата формула да се радваме на добра форма, но не забравяйте да се възползвате от всяка възможност за движение като например да вървите пеш, да ползвате стълбите вместо асансьора. Вашето тяло гарантирано ще Ви се отплати за положените усилия.

 

  1. Подобрявате настроението и психическо си състояние

Физическата активност има безспорно положително влияние върху психиката. Благодарение на нея можем да подобрим паметта, да овладеем стреса и да се разтоварим от чувството на притеснение и безпокойство.

Проучвания показват, че при извършване на физически упражнения тялото освобождава ендорфини или хормони, свързани с чувството еуфория и щастие. Именно това е причината физическата активност да е толкова силно препоръчителна за хората, страдащи от депресивни състояния.

 

  1. Радвате се на по-здрав и качествен сън

Проблемите със съня и заспиването са често срещани и от тях се оплакват все повече хора. Специалистите съветват да имате редовна физическа активност като една от важните стъпки в преодоляването на проблемите със съня. Доказано е, че физическите упражнения благоприятстват по-бързото заспиване вечер и помагат да се радвате на по-пълноценен сън, което пък има своето моментално отражение още на сутринта – събуждате се отпочинали и имате повече енергия да посрещнете предизвикателствата на деня.

 

4.Грижите се за здравето си и се предпазвате от болести

Липсата на физическа активност е в основата на редица състояния, които могат да влошат качеството на живот. Сред тях са някои сърдечно-съдови заболявания като високо кръвно налягане, затлъстяване и диабет. Редовните физически упражнения помагат за превенцията на заболяванията като повишават липопротеините с висока плътност (HDL), редуцират триглицеридите и т.н. Като резултат от физическата активност се наблюдава по-равномерен кръвоток, а това води по понижаване на риска от вече споменатите сърдечно-съдови заболявания.

 

  1. Опознавате индивидуалните нужди и реакции на тялото си

Онези, които имат опит с тренировките могат да потвърдят, че с времето и разбират как тялото им работи и как реагира на различни натоварвания, как се справя с тях и какви са ефектите от различните тренировки. Освен да изпробвате различни режими и да наблюдавате какво се случва, един от най-сигурните начини да опознаете организма си и неговите нужди е чрез генетичен тест, който да даде тази информация в аванс.

Ползата от физическите упражнения е акцент в доклада да теста LifeFitness – генетичен тест за определяне на индивидуалните реакции на организма към дадена тренировъчна програма, даващ информация за спортния потенциал, скоростта на възстановяване и риска от травми при упражнения.

ДНК базираният анализ дава информация също и за мотивацията за тренировки, най-подходящите упражнения, издръжливостта и силата. Разберете всичко за LifeFitness ТУК.