Сочен бургер или пък изкушаваща шоколадова торта – съвсем вероятно е да не се превърнете в тях, ако ги консумирате, но си струва да преосмислите диетата си, ако ги хапвате твърде често. Ако сте от хората, които искат да се хранят пълноценно, то вече знаете, че спирането на т.нар. вредни храни само по себе си е само първата крачка.

Представяме ви някои от най-популярните диети по света с техните положителни и отрицателните страни.

Нисковъглехидратна диета

Популярна от десетилетия преди всичко заради ефективността си при свалянето на излишно тегло, нисковъглехидратната диета има много разновидности. Освен, че е ефективна при редукцията на килограми, тази диета значително намалява свързани с редица заболявания рискови фактори като нивата на холестерол, триглицериди, инсулин, кръвно налягане и т.н. Недостатък при такъв режим на хранене се явява фактът, че той не се отразява еднакво добре на всички. Мнозина споделят, че се чувстват отлично, но за други спазването на този режим е истинско предизвикателство, което често ги прави нещастни.

Палео диета

В основата на тази диета е залегнало схващането, че следва да се храним по начина, по който са го правели предците ни по времето на палеолита, преди развитието на земеделието. Тя изключва зърнените и млечни продукти. Палео диетата е лесен метод за остлабване, а едно от най-големите преимущества на този тип хранене е, че значително намалява рисковите фактори, свързани със сърдечно-съдови заболявания като висок холестерол, кръвна захар и т.н. Основен недостатък на тази диета е, че напълно изключва млечните и пълнозърнести продукти, които все пак съдържат важни нутриенти.

Веганство

Този хранителен режим изключва всички продукти от животински произход не само по здравословни, но и поради етични причини. За разлика от вегетарианството, където се избягват основно месо и месни продукти. Освен бързото сваляне на тегло, поради ниското съдържание на въглехидрати в консумираните храни, веганството носи и други ползи. Сред тях редуцирането на риска от сърдечно-съдови болести, диабет тип 2, някои онкологични заболявания и др. Недостатъците на веганството най-често са дефицити на ценни вещества като витамини от група Б, витамин Д, желязо, калции и т.н.

Диетата на д-р Дюкан

Високопротеинова и нисковъглехидратна. Основните продукти, които се консумират при този са месо, яйца, риба и обезмаслени млечни продукти. Интересното тук е, че всичко може да се консумират без ограничение по всяко време на деня. Голямото предимство на метода е свалянето на излишните килограми без глад и ограничения. Основен недостатък при него е, че също може да доведе до дефицит на витамини и други важни за организма нутриенти.

Диета според индивидуалните особености на ДНК

Далеч не най-популярната, но със сигурност най-ефективната. Нашата ДНК има пряка връзка с усвояването на веществата в организма и различните хранителни непоносимости. Всеки организъм е уникален и това е простата причина да няма универсална диета, което да дава еднакво добри за всички резултати.

Единственият начин да намерим най-добрия за себе си режим е да се съобразяваме с индивидуалните си особености. А това може да бъде изключително лесно с LifeNutrition – генетичен тест за определяне на хранителните нужди и метаболитни особености на организма. На базата на ДНК анализ тестът изследва 42 състояния, като разглежда над 80 генетични вариации и повече от 60 гена. Индивидуалните резултати дават възможност да се изготвят персонализирани препоръки за хранене за цял живот. Прочетете повече за LifeNutrition ТУК.