Опитвали ли сте да тренирате във фитнеса без да слушате музика? Скучно и дори странно, нали? След редица проведени проучвания, изследователите са категорични: слушането на любими песни, докато тренираме не само прави упражненията по-приятни, но ни прави по-издръжливи и по-мотивирани за още по-тежки тренировки.

Какво прави една песен „научно“ добра за слушане по време на тренировка?

Темпото и интензивността са това, което прави едно парче добър стимул за изпълнение на различни упражнения. Подходящото темпо може да подобри значително представянето ни по време на спорт. Нещо повече – за мнозина музиката е неделима част от тренировката. Скорошно проучване сред 1000 американци в активна възраст показва, че 66% от тях биха пропуснали тренировка, ако нямат възможност да слушат музика (защото са забравили слушалките си например).

Освен това хората, слушащи музика тренират средно със 70% по-дълго от тези, които не слушат, показва изследване на Sports Medicine. Друг любопитен извод от подобно проучване е, че синхронизирането на музиката с темпото на тичане по време на джогинг може да повиши с 15% мускулната издръжливост. Освен темпото, личните предпочитания към музиката също оказват ключово влияние. Песните, които харесваме и слушаме често, автоматични ни карат да се раздвижим, категорични са изследователите.

Защо само музиката не стига за добри спортни резултати?

Ако вече сте заредили любимия си плейлист и нямате търпение да се отправите към спортната зала, това е похвално. Има обаче и още нещо, от което зависят добрите резултати и това са нашите природни дадености, закодирани в нашата ДНК. От гените зависят неподозирани неща като мускулна сила, търпимост на болка, развитието на мускулите и натрупването на мазнини и дори рисковете от травми при изпълнението на определени упражнения.

Как обаче да открием какви са нашите дадености? Това е лесно с генетичен тест като LifeFitness. С негова помощ удобно и бързо можем да си съставим най-ефективния персонализиран тренировъчен режим на базата на конкретните нужди на организма си. Чрез ДНК анализ LifeFitness дава информация за спортния потенциал на конкретния човек. Вижте повече за теста ТУК.