Колко често Ви се случва да натискате бутона „поръчвам и плащам“? Случвало ли се е да похарчите пари за ненужни вещи, а в същото време да отлагате плащането на режийните разходи?

Ако отговорът е да, то със сигурност си казвате, че „просто сте си такива“ и не успявате да се контролирате. Дали обаче това е само дежурно оправдание или има нещо повече като например директна връзка с гените? Да видим…

 

За общото между гените, импулсивността и отлагането

Според психолозите неоспорима е връзката между импулсивността и т.нар. прокрастинация (склонността към отлагане на задачите за по-късно, особено ако не са ни приятни). Терминът „отложено удоволствие“ описва именно поведението, при което сме склонни да си осигурим малко и бързодостъпно удоволствие незабавно, вместо да се насладим на по-голямо удовлетворение в бъдеще.

И това е напълно валидно, когато правим импулсивни покупки. Дали обаче импулсивността е само психологическа? Скорошен доклад на Американския колеж по невропсихофармакология показва, че гените имат имат общо с това.

Според учените идентифицирането и детайлното изучаване на конкретните гени и кодираните от тях протеини са от изключителна важност при изучаването на множество психични разстройства и по-специално тези, свързани със зависимости и вземане на импулсивни решения.

Как да (не) направим импулсивна покупка?

Освен че до известна степен предопределя импулсивните решения, а от там и поведението ни като потребители, ДНК има и доста по-съществена роля. Не е тайна, че в гените са закодирани множество уникални характеристики наред с някои предразположености към различни състояния и заболявания.

Да разберем и вземем предвид тези характеристики е може би най-добрата инвестиция, която бихме могли да направим, защото ни гарантира здраве и по-качествен живот. А днес това може да стане бързо и лесно с ДНК тест, който може да бъде поръчан онлайн само с няколко клика.

Такива са и тестовете LifeGenomix, които идват директно до потребителя и предлагат индивидуален ДНК анализ на базата, на които да изградите персонален режим за хранене (LifeNutrition), спорт (LifeFitness) или грижа за кожата (LifeSkin). Изберете най-подходящия за Вас или за любим човек ТУК и поръчайте бързо и лесно. Но не от любов към пазаруването, а с грижа за себе си.