Да се храним пълноценно и в същото време да не се лишаваме от нищо, което обичаме да похапваме е нещо, към което всички се стремим. Факт е обаче, че понякога е трудно да намерим „златната среда“ и сме склонни да залитнем в една или друга крайност.

Храненето е основен фактор за здравето и тонуса ни като цяло и има влияние върху всички функции на организма, затова е важно да намерим правилната за себе си формула и да открием най-подходящия режим спрямо индивидуалните си нужди, част от които се крият и в нашата ДНК.

 

Кои са въпросите, които трябва да си зададем преди да спазваме определен режим?

Има няколко прости, но много важни въпроси, които следва да си зададем по пътя на изграждане на персонален и здравословен режим. На първо място трябва да сме наясно какви са хранителните нужди на организма.

Това зависи много от начина ни живот, дали спортуваме активно или не, каква диета сме спазвали до момента и какви са нашите (не само хранителни) навици – в това число консумация на алкохол, тютюнопушене, успяваме ли да се наспиваме добре и как се справяме с ежедневния стрес.

За никого не е тайна, че неправилното хранене и вредните навици крият сериозни рискове за здравето в дългосрочен план. Добрата новина е, че всичко това подлежи на корекция и контрол от наша страна.

Стремейки се да изградим персонален режим следва да се замислим и за редица други фактори, които също имат отношение към него. Това да непоносимости към различни храни, начинът, по който усвояваме хранителните вещества и много други, сред които и такива, закодирани в нашата ДНК. Те също могат да бъдат контролирани, стига да сме наясно с тях.

 

Как да идентифицираме индивидуалните нужди на организма си?

Както вече споменахме, отговаряйки на въпросите поставени по-горе можем да добием по-ясна представа как да персонализираме режима си. За онези от тях, касаещи процеси в организма, които често остават скрити е важно да направим съответните изследвания.

Генетичните тестове директно до потребителя са най-добрата опция за това, защото дават цялостна информация за състоянието на организма, хранителните нужди и непоносимости на базата на ДНК анализ. Такъв е тестът LifeNutrition – генетичен тест за установяване на влиянието на Вашите гени върху усвояването на хранителни вещества, хранителни нетолерантности и др.

Анализира 42 състояния в 6 категории. Изследва над 80 генетични вариации в повече от 60 гена. С включени персонализирани препоръки на базата на резултатите на потребителя и примерни менюта. Разберете всички за LifeNutrition ТУК.