Липсата на мотивация за тренировки не е чужда на никого. И докато ние се чудим как да се оправдаем (най-често пред себе си), учените изчисляват колко време ще ни е нужно, за да компенсираме моментите прекарани в бездействие. Отговорът е в следващите редове.

Колко „струва“ 1 ден без движение в залата за тренировки?

Между 30 и 40 минути усилена тренировка ще са ви нужни, за да компенсирате ден без физическа активност, показва скорошно проучване, публикувано през 2020 г. в престижното издание British Journal of Sports Medicine (BJSM).

Изследователите анализират мета данните от приложения за фитнес на над 44 хил. души в 4 държави. Така стигат до извода, че са нужни средно около 40 минути интензивна физическа активност, за да се балансира спрямо 10 часа липса на такава (колкото трае един работен ден зад бюро).

Друго важно заключение, което учените правят на база данните е, че хората, които прекарват споменатите 30-40 минути дневно в интензивна тренировка са изложени на по-малък риск от преждевременна смърт спрямо тези, при които липсва всякаква активност. С други думи, занимания като колоездене, тичане, бързо ходене и т.н. са предпоставка за по-дълъг и качествен живот.

Как да откриете най-добрата физическа активност за себе си?

За да си отговорите на този въпрос трябва да опитате различни спортове. Някои обожават тренировките във фитнес залата, докато за други това е синоним на скука и предпочитат джогинг в парка. Без значение какъв спорт ще изберете, важно е да познавате възможностите на тялото си, за да му се наслаждавате максимално. За целта освен практиката, може да ви помогнат и вашите гени. Именно с тях са свързани издръжливостта, рискът от травми, скоростта на възстановяване след тренировка, мускулната сила и много други.

LifeFitness e генетичен тест, който може да ви даде тази информация. Той анализира 32 състояния, групирани в 6 категории, включващи над 60 генетични вариации и над 20 гена. В доклада към него са включени препоръки на базата на резултатите на потребителя и допълнителна полезна информация. Разберете всичко за LifeFitness ТУК.