За лактозната непоносимост се говори все по-често, а причината за това е, че тя е сред все по-често срещаните храносмилателни разстройства в съвремието ни. Обикновено оплакванията при хората с лактозна нетолерантност са свързани с чревен дискомфорт, коремни спазми, гадене, повръщане и др.

Eто какво трябва да знаете за това състояние и как може да се справите с него.

Какво представлява лактозната нетолерантност?

Причината за неспособността на организма за преработване на лактозата се дължи на липсата на т.нар. ензим лактаза. Известно е, че лактазата се секретира в тънките черва, където протича и абсорбцията на лактозата. Сама по себе си лактозата представлява вид захар. Тя се съдържа най-вече в млякото, но и в редица други продукти.

Съществуват няколко типа лактозна непоносимост. Сред тях са т.нар. придобита хиполактазия, която се изразява в занижени количества на секретирания ензим лактаза и се развива постепенно и остава за цял живот. При този тип всички млечни продукти трябва да бъдат стриктно ограничени и да се използват заместители.

Съществува и вторична (временна) нетърпимост към лактоза, която е следствие от други здравословни проблеми, които оказват негативно влияние върху чревната функция (инфекции, възпалителни заболявания и др.)

Как да разберем дали имаме лактозна нетолерантност и какво да направим?

При пациентите диагностицирани с лактозна нетолерантност е от изключителна важност да включат в диетата си богати на калций храни, така че да могат да получават необходимите количества от този важен нутриент. Диагностицирането на състоянието става посредством различни методи, но следва да се има предвид, че гените на човека също играят роля в този процес.

Непоносимостта към лактоза е част от ДНК теста LifeNutrition. Той изследва 42 състояния, групирани в 6 категории, включващи над 80 генетични вариации и над 60 гена. Сред анализираните състояния освен вече споменатата непоносимост към лактоза, са и чувствителност към глутен, алергия към фъстъци, кофеинов метаболизъм и др. Към резултатите от теста са включени препоръки на базата на резултатите на потребителя, полезни рецепти и примерни менюта. Разберете всичко за LifeNutrition ТУК.