Нашата ДНК е съвършен механизъм, но също допуска грешки, известни в генетиката като мутации. И макар понятието генетична мутация да се асоциира предимно с различни редки заболявания, които в повечето случаи носят след себе си сериозни последствия за индивидите и поколението им, то съществуват и съвсем „безобидни“ ДНК мутации. Сред тях има и доста чудати и определено интересни, особено когато техни носители са популярни знаменитости. Представяме Ви някои малко известни генетични дефекти, които се превърнаха в ефекти, благодарение на звездните си носители.

Витилиго

Заболяване, характеризиращо се с нарушена пигментацията в определени участъци от кожата. В повечето случаи това са добре очертани светли петна по кожата. За витилигото няма лечение, но развитието му може да се забави. Все още няма окончателно становище какво предизвиква ветилигото, но генетичният фактор е една от причините, показват редица проучвания. Възникването на заболяването е свързано с много гени, както и с множество външни фактори. Едно от доказателствата в подкрепа на тази теза е фактът, че витилиго се появява през поколение или се среща по-често при по-далечни родственици.

Световноизвестният модел Уини Харлоу (на снимката горе) е сред знаменитостите с витилиго. Тя обаче далеч не се смущава от заболяването и използва този генетичен дефект като ефект в своя полза. А това определено я откроява от познатите стереотипи в света на модата и представите за красота. Самата Уини многократно е споделяла, че не се притеснява от белите петна по кожата си и че се гордее с тях. Съгласни сме – те са красиви!

Дистихиаза (двойни мигли)

Елизабет Тейлър, една от най-известните актриси в света, е известна и със своите двойни мигли. Това състояние, което прави очите ѝ да изглеждат още по-привлекателни, всъщност е генетична мутация, наречена дистихиаза. В повечето случаи дистихиазата е вродена и се дължи на генетична мутация, която може да има връзка с някои сърдечни заболявания. Дистихиазата е следствие на мутация в FOXC2 гена. Този ген е свързан с развитието на лимфните и кръвоносните съдове по време на ембрионалното развитие на човека. Учените все още не са изяснили точния механизъм, чрез който тази генетична мутация причинява двойни мигли.

Това състояние е изключително рядко срещано и за съжаление не винаги изглежда така красиво, както в случая на Елизабет. Обикновено миглите на хората с дистихиаза растат неравномерно, което може да е причина за сериозен дискомфорт и в крайна сметка да се стигне до коригирането им чрез хирургична интервенция.

Хетерохромия (различен цвят на двете очи)

Носител на такава генетична мутация е любимият на мнозина супермен Хенри Кавил. Хетерохромията се характеризира с различна пигментация на ириса на двете очи. Представете си, че имате едно синьо и едно кафяво око (което е напълно възможно при хората, носители на тази генетична мутация).

Хетерохромията се дължи на излишък или недостиг на пигмента меланин, който се съдържа в тъканта на ириса на окото. Причините за това състояние могат да са както вродени, така и придобити. В случаите на наследствена хетерохромия унаследяването на този генетичен дефект е резултат от проява на рецесивен ген.

Трапчинка на брадичката

Често срещана и определяна от мнозина като очарователна черта, трапчинката на брадичката е всъщност генетичен дефект. Един от многото носители на такъв „дефект“ е известният холивудски актьор Джон Траволта. Той, както и всички останали, които я имат по рождение, дължат това на единия от родителите си. Трапчинка е резултат от неуспешното сливане на костите на брадичката по време на развитието на ембриона в майчината утроба. Обяснението за това се крие в липсата у ембриона на ген, който помага на костите да се слеят.

И въпреки, че от гледна точка на науката трапчинката е генетичен дефект, не липсват желаещи, които се подлагат на операция, за да се сдобият с трапчинка на брадичката с надеждата, че това ще ги направи по-ефектни и по-привлекателни за околните.