Хранителните режими, базирани основно на плодове и зеленчуци стават все по-популярни през последните години. Наред с чисто здравословните причини, за мнозина изборът да преминат към подобна диета е свързан и с някои етични притеснения, свързани с консумацията на животински продукти. Т.нар. фрутарианство е именно диета, която включва основно консумацията на големи количества сурови плодове. И макар на първо четене да звучи здравословно, диета с толкова много ограничения на други продукти може и да не е най-здравословният избор.

Как се отразява изцяло растителната диета на организма?

Съществуват солидни научни данни в подкрепа на ползите от изцяло растителната диета. Проучвания показват, че спазвайки този хранителен режим можем да намалим риска от сърдечно-съдови заболявания с цели 40% и този от инсулт с 29%. Диетата, базирана основно на консумация на плодове е изключително благоприятна и загубата на излишно тегло.

Спазващите този режим следват правилото 80-10-10 или иначе казано набавят 80% от дневния си калориен прием от пресни плодове и зеленчуци, 10% от протеини и 10% мазнини. Истината обаче е, че въпреки безспорните си ползи, подобна диета не би могла да набави на организма всички жизненоважни нутриенти и това не бива да се подценява.

В определени случаи спазването на такъв режим може да доведе до сериозни рискове за здравето. Рестриктивни режими като фрутарианството могат да доведат различни хранителни разстройства като например „орторексия невроза“, предупреждават експертите по хранене. Това състояние се характеризира с обсебеност да се консумира само и единствено „чиста“ храна. Така стремежът към здравословно хранене лесно може да прерасне в хранително разстройство, депресия и тревожност.

Как да открием най-подходящият за себе си хранителен режим?

Истината е, че само и единствено балансираното хранене, съобразено с индивидуалните нужди на нашия организъм може да ни осигури пълноценна и здравословна диета. Не е тайна, че няма универсална такава и реакциите на организма на всеки от нас са ключови при избора на режим. А тези реакции до голяма степен зависят от нашите гени. LifeNutrition е генетичен тест за за определяне на индивидуалните реакции на организма към даден режим на хранене, даващ поглед върху това как нашата ДНК влияе на начина, по който усвояваме хранителните вещества. Разберете всичко за теста ТУК.