Точно преди година COVID-19 промени света, който познаваме. Редица правила и ограничения засегнаха целия ни живот. В това число и спорта във всичките му форми – от затварянето на кварталните фитнес центрове до отменянето на редица турнири, сред които и един от най-големите спортни форуми – олимпийските игри през 2020 г.

Ще изчезне ли спортът такъв, какъвто го познаваме?
Времената се менят, а заедно с тях и хората. По-точно се адаптират. Пред алтернативата просто да изчакат на пауза, някои проявиха изобретателност и бързо преминаха във виртуален формат. За да не загуби вниманието на много милионната си публика емблематичната Формула 1 организира виртуални състезания на мястото на отложените заради пандемията стартове от календара. Този ход се оказа повече от успешен и привлече пред екраните милиони зрители, нетърпеливи да видят любимите си пилоти и известни личности във виртуална надпревара. Колкото до спорта в ежедневието ни – сигурни сме, че поне веднъж по време на пандемията сте присъствали на онлайн клас по фитнес, йога или пилатес.

А дали спортовете ще изчезнат във вида, в който сме свикнали да ги практикуваме е много рано да се каже. Най-малкото защото някои по-трудно биха се дигитализирали (поне засега). Всеки спорт е част от различна култура и отразява особеностите и дори ценностите на времето си. Затова някои спортове съвсем естествено изчезват (представете си как биха се възприели днес гладиаторските битки например, които в миналото са били съвсем легитимна форма на спорт). Подобно на всичко в природата спортовете също „еволюират“ – променят се във времето и се адаптират.

Как да намерите „вашия“ спорт, въпреки пандемията?

За мнозина пандемията се превърна в катализатор да започнат да спортуват по-активно (и то не само заради качените по време на карантината килограми). За да изберете спортът, който ще Ви донесе най-голямо удовлетворение е важно да познавате собствения си спортен потенциал, закодиран в собствената Ви ДНК. Как обаче да разберете какви са Вашите индивидуални характеристики?

Освен като опитвате различни спортове, можете да разкриете най-ефективно спортния си потенциал чрез генетичен тест. Той може да ви даде информация за ползите от физическо натоварване, мускулен потенциал (развитие на мускулите и натрупвания на мазнини), времето за възстановяване на тялото, риска от травми и много други. Такъв е тестът LifeFitness, генетичен анализ подходящ както за начинаещи, така и за активно трениращи.

Той е безценен при избора на тренировъчен режим независимо дали посещавате фитнеса с цел добра форма и тонус, или се занимавате със спорт професионално. LifeFitness анализира 32 състояния, категоризирани в 6 групи, включващи над 60 генетични вариации и повече от 20 гена. Получавате индивидуални препоръки и допълнителна полезна информация. Разберете всичко за LifeFitness и вземете своя тест ТУК.