Само добрата козметична грижа не стига. Това ще Ви каже всеки дерматолог, когото попитате какво е нужно, за да се радвате на красива и здрава кожа. За целта е необходимо да подходите комплексно и то не само на ниво кожа, категорични са специалистите. Универсална грижа не съществува просто защото всяка кожа е различна и има различни нужди. И все пак има няколко златни правила, които ни гарантират по-хубава кожа за по-дълго време, ако се придържаме към тях.

Започнете отвътре навън

Противно на очакванията само добре подбраните козметични процедури и продукти не са достатъчни, за да се радвате на здрава и красива кожа. Налице са множество фактори, които биха могли да повлияят на състоянието на кожата. Това са начинът на хранене, липсата или наличието на достатъчно сън и почивка, свободните радикали и замърсяването на околната среда. И макар трудно да можем да контролираме последните две, то пълноценната и балансирана диета и качественият сън са сред тези, които можем да си осигурим при добро желание и организация на ежедневието.

Погрижете се за хидратацията

Добрите нива на хидратация са от съществено значение за здравето и красотата на кожата. Да изберете подходящ хидратиращ продукт, според потребностите и типа кожа само по себе си не е достатъчно. За да задържите влагата в кожата, преди всичко следва да хидратирате добре тялото си. Затова се уверете, че приемате достатъчно количество течности и най-вече вода според препоръчителния дневен прием. Ако все още нямате изграден навик винаги да имате под ръка бутилка или чаша с вода, сега е моментът да започнете. Кожата Ви определено ще Ви се отблагодари за това.

Не забравяйте слънцезащитата

Независимо дали през лятото (когато слънцето е най-силно) или през зимата, когато директните слънчеви лъчи са рядкост кожата се нуждае от надеждна UV защита през цялото време. Именно UV/UVB лъчите са най-големият враг на кожата, а продължителното излагане на слънце без подходящ слънцезащитен продукт гарантира стареенето на кожата и куп други рискове. Затова е важно да се уверите, че сте достатъчно добре защитени от слънцето по всяко време на годината като въведете в рутинната грижа за кожата си и продукти с висок слънцезащитен фактор. Не забравяйте също, че действието им е сравнително кратко и за да сте защитени е необходимо да нанасяте продукта поне през 2-3 часа.

Посещавайте редовно дерматолог

Периодичните прегледи при специалист са от полза не само, за да следите моментното състояние на кожата си, но и да изберете терапия според нуждите Ви в настоящето. Те са важни от гледна на превенцията на редица кожни заболявания, някои от които изключително сериозни (като рак на кожата например). Редовната профилактика при дерматолог е абсолютно задължителна наред с всички останали рутинни прегледи. Освен, че е най-големият орган в човешкото тяло, според състоянието си кожата може да бъде и индикатор за множество състояния, протичащи в организма.

Разберете индивидуалните нужди на кожата си

Макар да изглежда лесна на пръв поглед, оценката за индивидуалните настоящи и бъдещи нужди на кожата на конкретния човек не е по силите и на най-опитния дерматолог. Това е така не само защото всеки организъм е уникален, но и защото реакцията на кожата ни към определени фактори на околната среда зависи от гените ни. Така например не е случайно, че кожата на едни е по-податлива на възпаления, докато други се радват гладка и еластична кожа за по-дълго време. За да опознаете нуждите на кожата си е важно да опознаете гените си. А това може да стане лесно и бързо с генетичен тест като LifeSkin.

На базата на ДНК анализ тестът LifeSkin дава своеобразен дерматогенетичен портрет на Вашата кожа. Той изследва над 70 генетични вариации, свързани с 25 състония. Тестът дава информация не само за моментните нужди на кожата от ценни хранителни вещества, но и за нейните текстура и еластичност, предразположеност към целулит, стрии, възпаления и др. Разберете всичко за LifeSkin ТУК.