За никого не е тайна, че Коледните празници често протичат с ежедневно преяждане и липсва на активност, които в крайна сметка се отразяват върху числото, което показва кантара. Дали обаче празничното качване на килограми е свързано само консумацията на по-големи количества храна и алкохол или има и нещо друго? Определено да и това е начинът, по който организмът преработва храната и неутрализира алкохола, а всички тези процеси са пряко свързани с гените.

Защо се фокусираме върху теглото (само) около празници?

Интересни данни по темата разкрива проучване на американската компания за генетични изследвания 23andMe, проведено след 1000 души през 2020-та година. Участниците в проучването предоставили данните за здравословните си показатели от приложения като Apple Health, Google FitTM и т.н. към приложението на 23andMe, а анализът на данните ясно откроява тенденции.

Една от тях е, че не следим теглото си целогодишно, а се фокусираме върху него около празниците. Чували ли сте за ефекта на щрауса? Това е когнитивен ефект, който кара хората да избягват информация, която възприемат като потенциално неприятна. Тук идва връзката с избягването на кантара през останалото време от годината.

Както сами се досещате този феномен може да доведе до погрешна преценка върху килограмите ни и съответно излишна паника след Коледа. Тези килограми вероятно са били факт далеч преди обилната вечеря на Коледа или новогодишната баница. Броенето на калории и консумирането на здравословни храни не винаги означава, че телесната маса ще бъде каквато сте очаквали.

Възможно ли е да надебелееш за седмица?

Неведнъж сме чували изказвания като „след тази вечеря съм поне два килограма нагоре. Но наистина ли е така? Краткият отговор е НЕ, но обяснението е по-комплексно. Не бива да забравяме, че и генетичната ни разположеност играе важна роля.

Специалистите по хранене и диететика твърдят, че е нужно изключително голямо количество храна на ден, за да се сдобиете с половин килограм отгоре. Ако трябва да бъдем по конкретни, представено в цифри и калории то следва да изядем около 5500 ккал (3500 ккал над обичайното) в рамките на 24 часа.

Или иначе казано около две големи пици или бургери със всичко, 4-5 пържени пилешки крилца или 2 порции пържени картофи, висококалориен десерт (поне 1300 ккал) и около 2-3 чаши вино. Изброените храни тук са обособени като отделна консумация след обичайните за нас хранения за деня.

Математика след празниците

Твърдението, че хората трупат килограми покрай празниците не е изцяло погрешно. Според проучването на 23andme приблизително половината участници са показали увеличение на теглото в седмиците около Коледа и Нова година. Важно е да се спомене, че сред този процент едва около 18% са регистрирали увеличение с два или повече килограма. При останалата част промяната е отчетена като умерена – около и малко над килограм.

Началото на новата година е чудесно време да започнем нов по-добър начин на живот и да преосмислим хранителните си навици. Един от начините за това е да подберем режима си спрямо индивидуалните нужди на нашия уникален организъм. Тестът LifeNutrition е ДНК тест за определяне на индивидуалните реакции на организма към даден режим на хранене, даващ поглед върху това как ДНК-то ни влияе на начина, по който усвояваме хранителните вещества. В този тест се изследват 42 състояния, групирани в 6 категории, включващи над 80 генетични вариации и над 60 гена. Също така са включени препоръки на базата на резултатите на потребителя, полезни рецепти и примерни менюта.

Свържете се с нас за повече информация и започнете новата 2022 година със яснота за своето здраве и установени хранителни навици. Разберете всичко за LifeNutrition ТУК.