В рубриката Запознай се с гените си” днес Ви представяме гена GDF5. Той играе ключова роля в развитието и възстановяването на скелетната система и е част от изследването LifeFitness.

 

Каква е функцията на GDF5?

Ограничаващият растежа фактор 5 (GDF5) е важен фактор за нормалното функциониране на централната нервна система и поддържането на меките тъкани. Той кодира основен за костната структура протеин, а именно костния морфогенетичен протеин (КМП). Протеинът стимулира деленето на костните клетки и регулира развитието на много видове тъкани и клетки, включително хрущялите, ставите, зъбите и растежа на невронните аксони и дендрити.

Генотип ТТ на ограничаващия растежа фактор 5 се свързва с по-ограничено отделяне на протеин и в меките тъкани. Алел Т от този генотип води до повишен риск от контузии при спортуване и от остеоартрит (заболяване, при което ставата се изхабява, ограничава движението и е съпроводено със силни болки). Това се дължи на по-малкото хрущял в ставите, което води до по-голямата вероятност за тяхното износване.

Ако сте носители на генотип ТТ на GDF5 следва да предприемете промени в начина си на живот, които да подобрят неговото качество. Част от тези промени са свързани със спорт. Препоръчително е да се практикуват повече упражнения, които включват бавни, но силови дейности с тежести. По този начин се подобрява мускулната маса и силата без да има пренатоварване.

 

Какво да направим, ако сме носители на ТТ генотип на GDF5?

Спазването на здравословен режим (на хранене и физически тренировки) подобрява цялостното състояние, като в менюто се включват повече калории и протеини и физическо натоварване. Генетичните тестове LifeFitness и LifeNutrition могат да помогнат за това.

LifeFitness изследва 32 състояния, групирани в 6 категории, включващи над 60 генетични вариации и над 20 гена включително GDF5. Тестът дава информация за спортния потенциал, скоростта на възстановяване и риска от травми при упражнения. LifeFitness идва с включени препоръки на базата на резултатите на потребителя. Поръчайте своя тест ТУК.

LifeNutrition помага за определянето на индивидуалните реакции на организма към даден режим на хранене и дава поглед върху това как нашата ДНК ни влияе на начина, по който усвояваме хранителните вещества. Разберете повече и поръчайте своя тест ТУК.