За някои генетичната предразположеност към затлъстяване вероятно звучи като поредното оправдание от страна на онези, които нямат воля и мотивация да контролират теглото си чрез правилно хранене и спорт. Истината обаче е, че редица гени играят съществена роля в усвояването и обмяната на веществата в организма. Сред тях е и генът FTO, който някои шеговито наричат „дебелия“ ген и то не без основание.

Каква е ролята на FTO и кога нещо не е наред?

Именно това е генът, който играе ключова роля при регулацията на апетита, изразходването на енергията и усещането за ситост. Затова връзката му със състояния като затлъстяването е неизменна. Известно е, че генът FTO се изявява (експресира) най-вече в мозъка на човека, от където се осъществява регулацията на апетита. Затова се предполага, че FTO има пряка връзка с хранителните навици, както и с възможностите за контрол на теглото. Той предопределя възможностите на организма да разгражда мазнините.

Един от алелите на гена FTO се свързва пряко с по-висок от нормалния индекс на телесната маса, а също така и с повишен процент телесни мазнини. Най-често това се изразява в широка обиколка на талията, при хора, които не са физически активни и водят заседнал начин на живот.

Обикновено носителите на този алел на гена са с наднормено тегло, изложени са на висок риск от развитие на инсулинова резистентност (състояние, в което клетките не разпознават добре инсулина), диабет и редица други заболявания. Допълнителни усложняващи фактори са богатата на мазнини диета, както и вече споменатата липса на физическа активност, които още повече подсилват склонността към трупане на мазнини и затлъстяване.

Как да разберем какво е влиянието на FTO в нашия организъм?

Освен изброените признаци като затлъстяване и повишен апетит, препоръчително е да направите генетичен тест, който да даде отговор каква е ролята на FTO в конкретния случай. А това може да стане бързо и лесно чрез теста LifeNutrition. Той анализира 80 генетични вариации и над 60 гена, сред които и FTO. Освен персонална информация за начина, по който усвоявате хранителните веществa, с помощта на LifeNutrition ще научите каква е вашата предразположеност към състояния като преяждане, липса на задръжки при хранене (дисинхибиция), нуждата от междинни хранения и др. В теста са включени още индивидуални препоръки за хранителен режим с примерни рецепти и менюта. Разберете повече за LifeNutrition ТУК.