Мечтаете за атлетично тяло? За да го постигнете, Ви трябват мотивация, добър тренировъчен режим и още по-добри гени. Да, точно така! Гените имат пряка връзка с постиженията ни в спорта, макар понякога този факт да остава пренебрегван. Генетичният фактор е от ключово значение за спортното ни представяне. С него са свързани мускулната сила, издръжливостта и дори ползата от упражнения.

Какво е общото между гените и мускулните влакна?

Един от най-добре изучените гени, свързани със спортното представяне е ACTN3. Той е сред гените, които оказват влияние върху изграждането на мускулните влакна и е пряко свързан със силата и издръжливостта, без които пълноценната тренировка би била немислима. Именно ACTN3 „дава инструкции“ за производството на протеин, наречен алфа актинин 3, необходим за изграждането на мускулните влакна. Любопитен факт е, че един от вариантите на този ген, наречен rs577, при някои индивиди е отговорен за производството на много по-малко от необходимото количество от споменатия протеин, необходим за изграждането на мускулна маса.

Множество са гените, свързани пряко или косвено със спортния потенциал на отделния човек. Някои от тях са свързани с функцията на скелетните мускули, други имат ключова роля в генерирането на енергия за нормалното функциониране на клетките и много други клетъчни процеси. Но всички заедно са отговорни за това какъв би бил спортния ни потенциал.

Как да определим спортния си потенциал и риска от травми?

Това е от ключово значение преди да се захванем с каквато и да е спортна дейност. Затова е важно да познаваме достатъчно добре гените си и да изберем най-подходящата спортна активност, съобразена с нашите индивидуални генетични особености. Това може да стане бързо и лесно с генетичния тест LifeFitness. На базата на ДНК анализ, той определя индивидуалните реакции на организма спрямо различни тренировъчни програми, дава информация за спортния потенциал, скоростта на възстановяване и рискът от травми при упражнения.

LifeFitness изследва 32 състояния, групирани в 6 категории, включващи над 60 генетични вариации и над 20 гена (сред които и ). LifeFitness e подходящ както за професионални спортисти, така и за всички, които спортуват, за да са във форма и да водят активен начин на живот. Разберете всичко за LifeFitness ТУК.