Тази седмица в рубриката „Запознай се с гените си” ще Ви запознаем с гена PON1. Полиморфизмите PON1 оказват значително влияние върху каталитичната способност на ензима параоксоназа. Каква е неговата функция  и защо е част от изследването LifeNutrition? Вижте в следващите редове.

 

Какво представлява PON1?


Генът PON1 кодира гликопротеиновия ензим параоксоназа. След синтеза в бъбреците и черния дроб, той се секретира в кръвообращението. Там се свързва с липопротеинови частици с висока плътност (HDL) и хидролизира тиолактоните и ксенобиотиците, включително параоксон, метаболит на инсектицида паратион.

Този ензим играе ролята и на антиоксидант като запазва целостта на клетъчните мембрани. Полиморфизмите в гена могат да бъдат свързани с коронарна артериална болест, метаболитен синдром и диабетна ретинопатия. Генотип GG на PON1 се асоциира с по-малка концентрация и понижена активност на ензима параоксоназа.

Как можем да увеличим активността на PON1?

Понижената активност на PON1 може да бъде предпоставка за повишен риск от атеросклероза, както и някои видове рак. За да увеличим PON1 активността в нашата система, можем да предприемем някои малки стъпки в ежеднвеито си, като например:

Да намалим приема на наситени мазнини

На първо място животинските продукти, в това число и месото съдържат най-много наситени мазнини. Червеното месо е един от най-големите източници на вредните мазнини. От растителните мазнини най-добрите източници на наситени мастни киселини са кокосовото и палмовото масло. Голямо количество наситени мазнини има също в сметаната, пълномасленото мляко, маслото и свинската мас.

Да увеличим приема на мононенаситени мастни киселини.
Мононенаситените мазнини се срещат често в храни като зехтин, маслини, ядки (фъстъци, бадеми, кашу, лешници), авокадо, риба (дива сьомга, скумрия и др.

 

Как да разберем дали имаме понижена активност на PON1?

 

Генетичните тестове са най-надеждният метод да си отговорите на този въпрос. Благодарение на тях можете не само да разберете дали имате повишена или понижена активност на PON1, но и да предприемете съответните стъпки в зависимост от резултатите.

 

PON1 е част от генетичния тест LifeNutrition – ДНК тест за определяне на индивидуалните реакции на организма към даден режим на хранене, даващ поглед върху това как гените влияят на начина, по който усвояваме хранителните вещества. Разберете всичко за теста LifeNutrition ТУК.